Reklama

Ile gospodyń, tyle przepisów, jak powinna wyglądać sałatka jarzynowa. Czy z jabłkiem, a może z jajkiem? W tej wersji idziemy o krok dalej - sałatka jarzynowa z wędzoną makrelą będzie jeszcze bogatsza!

Składniki:

puszka groszku
puszka kukurydzy
3 ugotowane ziemniaki
2 ugotowane marchewki
4 ogórki konserwowe
2 kwaskowe, twarde jabłka
sok z cytryny
4 jajka na twardo + 2 do dekoracji
duża wędzona makrela
mała cebula
sól, pieprz
majonez
musztarda
kilka gałązek koperku

Kroki przygotowania:

Groszek i kukurydzę odlewamy, przelewamy na sicie zimną wodą i zostawiamy do całkowitego odcieknięcia.
Ziemniaki, marchewki i ogórki kroimy w kostkę. Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne, miąższ tniemy w kostkę i natychmiast skrapiamy sokiem z cytryny.
4 jajka na twardo grubo siekamy, 2 kroimy na cząstki.
Makrelę czyścimy ze skóry i ości, mięso rozdzielamy widelcem. Cebulę siekamy.
Wymienione składniki mieszamy w salaterce, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, mieszamy z ulubioną ilością majonezu i niewielką ilością musztardy, żeby tylko lekko zaostrzyć smak.
Dekorujemy koperkiem i cząstkami jajek na twardo, oprószamy pieprzem.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 12/2016

Reklama

Porady:

Zobacz też: pasta z makreli - na 2 sposoby

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama