
Sałatka koktajlowa
- czosnek: 2 ząbki
- skórka z cytryny: 0.5 szt.
- ocet jabłkowy: 4 łyżki stołowe
- sól: 1 szczypta
- pieprz czarny: 1 szczypta
- cynamon: 1 szczypta
- papryka ostra: 1 łyżeczka
- filet z kurczaka: 2 szt.
- masło klarowane: 1 szt.
- miód: 1 łyżka stołowa
- kukurydza konserwowa: 1 puszki
- ananas: 1 puszki
- jabłka: 2 szt.
- sok z cytryny: 1 łyżka stołowa
- makaron kokardki (farfalle): 2 szklanki
- majonez: 2 łyżki stołowe
- natka pietruszki: 1 szt.
Sposób przygotowania
krok 1
Składniki marynaty dokładnie ucieramy i nacieramy nią filety z obu stron. Wstawiamy pod przykryciem do lodówki na minimum 1 godzinę, (najlepiej na całą noc). Wyjmujemy i zostawiamy, aby mięso ”doszło” do temperatury otoczenia.
krok 2
Na grillowej patelni rozgrzewamy niewielką ilość klarowanego masła, smażymy filety (nie usuwamy z nich marynaty) w sumie około 10 minut z obu stron, regularnie je obracając. 1–2 minuty przed końcem smarujemy je miodem i podkręcamy trochę ogień, aby apetycznie się skarmelizowały z wierzchu. Zmniejszamy ogień, patelnię przykrywamy folią aluminiową i zostawiamy filety, aby odpoczęły.
krok 3
Kukurydzę, ananas i seler dokładnie osączamy z zalew. Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne, miąższ kroimy w kostkę i skrapiamy natychmiast sokiem z cytryny. W salaterce mieszamy makaron, jabłka, kukurydzę, seler i podzielonego na mniejsze kawałki ananasa. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, łączymy z majonezem (w ilości wedle uznania) oraz natką pietruszki.
krok 4
Sałatkę wykładamy na owalny półmisek, na wierzch kładziemy plasterki przygotowanych filetów z piersi (najlepiej kroić je ukośnie).


