Reklama

Sałatka koktajlowa idealna na imprezę z majonezem Pomorski Extra Ocetix

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Składniki marynaty dokładnie ucieramy i nacieramy nią filety z obu stron. Wstawiamy pod przykryciem do lodówki na minimum 1 godzinę, (najlepiej na całą noc). Wyjmujemy i zostawiamy, aby mięso ”doszło” do temperatury otoczenia.

  • krok 2

    Na grillowej patelni rozgrzewamy niewielką ilość klarowanego masła, smażymy filety (nie usuwamy z nich marynaty) w sumie około 10 minut z obu stron, regularnie je obracając. 1–2 minuty przed końcem smarujemy je miodem i podkręcamy trochę ogień, aby apetycznie się skarmelizowały z wierzchu. Zmniejszamy ogień, patelnię przykrywamy folią aluminiową i zostawiamy filety, aby odpoczęły.

  • krok 3

    Kukurydzę, ananas i seler dokładnie osączamy z zalew. Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne, miąższ kroimy w kostkę i skrapiamy natychmiast sokiem z cytryny. W salaterce mieszamy makaron, jabłka, kukurydzę, seler i podzielonego na mniejsze kawałki ananasa. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, łączymy z majonezem (w ilości wedle uznania) oraz natką pietruszki.

  • krok 4

    Sałatkę wykładamy na owalny półmisek, na wierzch kładziemy plasterki przygotowanych filetów z piersi (najlepiej kroić je ukośnie).

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama