Sałatka król imprezy
- mięso mielone wołowe: 250 g
- pieczarki: 250 g
- czerwona cebula: 1 szt.
- koncentrat pomidorowy: 2 łyżki stołowe
- sałata lodowa: 4 liście
- pomidor: 2 szt.
- ser żółty: 150 g
- kukurydza konserwowa: 140 g
- fasola czerwona: 140 g
- jogurt naturalny: 200 g
- majonez: 100 g
- chipsy tortilla: 50 g
- słodka papryka: 3 g
- papryka ostra: 3 g
- oregano: 3 g
- masło klarowane: 5 g
- olej: 10 ml
- sól: 1 szczypta
- pieprz czarny: 1 szczypta
Sposób przygotowania
krok 1
Smażenie: czerwoną cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Mięso mielone podsmażamy na oleju na patelni. W połowie smażenia dodajemy cebulę, doprawiamy do smaku przyprawami.

Litwiniuk Magdalena krok 2
Przed końcem smażenia: dodajemy koncentrat pomidorowy i dokładnie mieszamy. Następnie mięso studzimy.

Litwiniuk Magdalena krok 3
Pieczarki: kroimy w plasterki, podsmażamy na maśle.

Litwiniuk Magdalena krok 4
Pozostałe składniki: pomidory kroimy w kostkę, sałatę rwiemy na kawałki, a ser ścieramy na tarce o grubych oczkach.

Litwiniuk Magdalena krok 5
Sos: jogurt naturalny łączymy z majonezem, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
krok 6
Warstwy: w szklanej salaterce układamy kolejno: sałatkę, pomidory, przestudzone mięso, pieczarki, kukurydzę i fasolę odsączone z zalewy. Wlewamy sos, posypujemy startym serem.
krok 7
Wierzch: na koniec układamy z chipsów na brzegu miski koronę, a resztę kruszymy i posypujemy nimi ostatnią warstwę sera. Sałatkę król imprezy wstawiamy do lodówki przed podaniem na minimum 3 godziny.

Litwiniuk Magdalena


