Reklama

Sałatka król imprezy to warstwowe pyszności z chrupiącym dodatkiem. To właśnie chipsy tortilla ułożone na wierzchu serowo-majonezowej kołderki tworzą tytułową koronę króla w tym przepisie. Sałatka jest sycąca za sprawą mięsa, a jednocześnie wartościowa, dzięki zawartości różnych warzyw. Sałatkę król imprezy można podać dodatkowo z pieczywem albo solo. Jedno jest pewne - to król imprezy i gwarancja udanego spotkania przy stole.

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Smażenie: czerwoną cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Mięso mielone podsmażamy na oleju na patelni. W połowie smażenia dodajemy cebulę, doprawiamy do smaku przyprawami.

    Litwiniuk Magdalena

  • krok 2

    Przed końcem smażenia: dodajemy koncentrat pomidorowy i dokładnie mieszamy. Następnie mięso studzimy.

    Litwiniuk Magdalena

  • krok 3

    Pieczarki: kroimy w plasterki, podsmażamy na maśle.

    Litwiniuk Magdalena

  • krok 4

    Pozostałe składniki: pomidory kroimy w kostkę, sałatę rwiemy na kawałki, a ser ścieramy na tarce o grubych oczkach.

    Litwiniuk Magdalena

  • krok 5

    Sos: jogurt naturalny łączymy z majonezem, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

  • krok 6

    Warstwy: w szklanej salaterce układamy kolejno: sałatkę, pomidory, przestudzone mięso, pieczarki, kukurydzę i fasolę odsączone z zalewy. Wlewamy sos, posypujemy startym serem.

  • krok 7

    Wierzch: na koniec układamy z chipsów na brzegu miski koronę, a resztę kruszymy i posypujemy nimi ostatnią warstwę sera. Sałatkę król imprezy wstawiamy do lodówki przed podaniem na minimum 3 godziny.

    Litwiniuk Magdalena

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama