Porady:
- Sałatka królewska będzie smaczniejsza, jeśli dodacie do niej domowy majonez. Przygotujcie go samodzielnie z dobrej jakości jajek, oleju i musztardy.
- Gotową sałatkę warto wstawić do lodówki na min. 30 min, aby się „przegryzła”. Wtedy natkę pietruszki zostawiamy do posypania na później, tuż przed podaniem.
- Aby sałatka królewska miała wyraźniejszy smak, zmieszajcie majonez z łyżką musztardy (ok. 15 g).
- Mniej kaloryczna wersja? Zamiast majonezu użyjcie jogurty naturalnego. Można zmieszać też jogurt z majonezem w proporcji pół na pół.
Notka redakcyjna:
Sałatka królewska z kurczakiem
Popularnym wariantem sałatki królewskiej jest wersja ze smażonym filetem z kurczaka. Pierś przed smażeniem należy umyć i oczyścić z błonek. Następnie kroimy ją w kostkę i marynujemy w oleju i ulubionych przyprawach. Sól i pieprz to podstawa, dodatkowo możecie dosypać szczyptę słodkiej lub ostrej papryki i sproszkowany czosnek.
Mięso z kurczaka z marynatą warto wstawić na min. 30 min do lodówki. Po wyjęciu odczekajcie chwilę, aż z powrotem nabierze temperatury pokojowej i dopiero wtedy wrzućcie na rozgrzaną patelnię. Przygotowany w ten sposób filet z kurczaka będzie soczysty w środku.
Sałatka królewska warstwowa
To właściwie ten sam przepis, tylko podany w innej formie. Jak układać warstwy, aby uzyskać najlepszy efekt smakowy i wizualny?
- Na dno miski wykładamy seler konserwowy, następnie kukurydzę i ananasa.
- Ostrożnie kładziemy pierwszą warstwę majonezu.
- Teraz czas na szynkę i jajka i kolejną warstwę majonezu.
- Wierzch posypujemy drobno pokrojonym porem.
Do jej wykonania potrzebujecie większej ilości majonezu (ok. 60 g). Jeśli będzie go za mało, warstwy zmieszają się ze sobą. Sałatka królewska warstwowa podawana jest w szklanym naczyniu, przez które widać składniki układające się w linie.
Z czym najlepiej smakuje sałatka królewska?
Sałatka królewska właściwie nie potrzebuje dodatków. Jest w niej wszystko to, czego nasz organizm potrzebuje. Jajka i szynka dostarczają białka, majonez uzupełnia tłuszcze, a warzywa i owoce to węglowodany. Dobrze zbilansowany posiłek powinien zawierać ok. 25% białka, 10–15% tłuszczu i ok. 50–60% węglowodanów.
Do sałatki wystarczy więc świeża, najlepiej francuska bagietka. Na imprezie jako dodatki sprawdzają się paluchy drożdżowe, paluchy z ciasta francuskiego lub domowa tortilla.