Reklama

Ciecierzyca to skarbnica białka, popularna zwłaszcza w kuchni Dalekiego Wschodu. Przykładem jest sałatka libańska z ciecierzycą, czosnkiem, natką pietruszki i cytryny. Orzeźwiająca, chrupiąca, pyszna!

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Suszoną ciecierzycę namaczamy na noc, następnego dnia gotujemy z dodatkiem sody, osączamy (lub osączamy ciecierzycę z puszki).

  • krok 2

    Cebulę i czosnek obieramy i kroimy najcieniej jak to możliwe. Natkę pietruszki przepłukujemy, osuszamy i bardzo drobno siekamy.

  • krok 3

    W misce dokładnie mieszamy sok z cytryny, oliwę, czosnek, cebulę i natkę, następnie łączymy z ciecierzycą – najlepiej jeszcze ciepłą. Przyprawiamy solą i pieprzem.

  • krok 4

    Podajemy samodzielnie lub z gorącym makaronem. Sałatkę można też wzbogacić osączonym tuńczykiem z puszki, ewentualnie dodać pokrojone drobno pomidory.

    Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 10/2017

Porady:

Zobacz też: egzotyczna sałatka owocowa

Notka redakcyjna:

Poza sławnym hummusem i pysznymi falafelami, z ciecierzycy można przyrządzić także rozgrzewającą zupę, pasztety czy kotlety. Sprawdzi się też jako farsz do pierogów czy krokietów. Może być również składnikiem sałatek i dań typu ratatouille.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama