
Sałatka libańska z ciecierzycą
Czas całkowity:
Przejdź do składników
- ciecierzyca: 400 g
- sok z cytryny: 45 ml
- cebula: 1 szt.
- soda oczyszczona: 3 g
- czosnek: 2 ząbki
- natka pietruszki: 1 pęczek
- oliwa z oliwek: 30 ml
- sól: 5 g
- pieprz czarny: 3 g
Sposób przygotowania
krok 1
Suszoną ciecierzycę namaczamy na noc, następnego dnia gotujemy z dodatkiem sody, osączamy (lub osączamy ciecierzycę z puszki).
krok 2
Cebulę i czosnek obieramy i kroimy najcieniej jak to możliwe. Natkę pietruszki przepłukujemy, osuszamy i bardzo drobno siekamy.
krok 3
W misce dokładnie mieszamy sok z cytryny, oliwę, czosnek, cebulę i natkę, następnie łączymy z ciecierzycą – najlepiej jeszcze ciepłą. Przyprawiamy solą i pieprzem.
krok 4
Podajemy samodzielnie lub z gorącym makaronem. Sałatkę można też wzbogacić osączonym tuńczykiem z puszki, ewentualnie dodać pokrojone drobno pomidory.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 10/2017

