Reklama

Sałatka makaronowa z sosem koktajlowym to przykład sycącej sałatki na obiad. Kalafior romanesco dodaje koloru i zaciekawia kształtem. Przygotuj sałatkę podczas letnich spotkań z rodziną.

Składniki:

1 szklanka dekoracyjnego makaronu bezglutenowego
sól, cukier
mały kalafior, najlepiej romanesco
szklanka zielonego groszku
2 łyżki orzeszków piniowych
kilka maleńkich papryczek chili
pieprz cayenne
sos koktajlowy (składniki i sposób przygotowania obok)

Kroki przygotowania:

Makaron gotujemy al dente w bardzo mocno osolonej wodzie, odcedzamy i przelewamy na sicie dużą ilością zimnej wody, aby się nie sklejał. Kalafiora dzielimy na różyczki, wrzucamy na kilka minut na lekko osolony i pocukrzony wrzątek, wyławiamy, kiedy zmięknie, ale zachowa chrupkość, najlepiej do miski z lodem. Na ten sam wrzątek wrzucamy dosłownie na minutę groszek, który także odławiamy do miski z lodem. Piniole prażymy na suchej patelni, kiedy zaczną się rumienić, zdejmujemy i kruszymy. Makaron mieszamy w salaterce z kalafiorem, groszkiem, piniolami, niewielką ilością pieprzu cayenne oraz sosem koktajlowym, dekorujemy papryczkami chili.
Sos koktajlowy: miksujemy 4 łyżki oleju, 1 łyżkę octu, 2 łyżki majonezu, 2 łyżki śmietany, 3 łyżki soku z cytryny, 3 łyżki łagodnego keczupu i 2 łyżki kefiru, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem. Mieszamy z kilkoma drobno pokrojonymi pomidorkami koktajlowymi i łyżką ciemnego rumu, brandy lub koniaku (alkohol można pominąć).
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 7/2016.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama