Porady:
- Sałatka z makaronem i szynką świetnie smakuje zrobiona z dowolnym małym makaronem, takim jak kolanka, wstążki, świderki lub pióra.
- Makaron należy ugotować al dente, czyli powinien być lekko twardy. Po zmieszaniu z sosem, szynką i warzywami zrobi się odpowiednio miękki.
- W wersji bezglutenowej możecie zastąpić makaron pszenny – bezglutenowym lub ryżowym.
- Jeśli chcecie, aby sałatka była nieco mniej kaloryczna, zmieszajcie majonez z jogurtem naturalnym w proporcji pół na pół.
- Zamiast koperku możecie dodać posiekaną natkę pietruszki lub szczypiorek.
- Do sałatki z szynką i makaronem świetnie pasuje również pokrojony w kostkę ser żółty.
Notka redakcyjna:
Sałatka z makaronem i szynką – zamienniki
Sałatka makaronowa z szynką i świeżymi warzywami jest pożywna i chrupiąca. Ale jeśli chcielibyście, aby była bardziej kwaskowa, ostra lub łagodna, możecie nieco zmodyfikować składniki. Poniżej lista sprawdzonych zamienników, które doskonale odnajdą się w tej kompozycji:
- ogórki i papryka konserwowe,
- seler naciowy – jeśli lubicie w sałatce więcej chrupiących składników,
- zielony groszek – zamiast kukurydzy,
- jajka ugotowane na twardo – można je po prostu dodać, bez rezygnowania z innych składników,
- pomidorki koktajlowe – zamiast dużych pomidorów,
- rukola – będzie stanowić ładny zielony akcent i nada sałatce lekko orzechowego smaku,
- boczek, kiełbasa lub szynka parmeńska – zamiast zwykłej szynki,
- oliwa – zamiast majonezu. W tym wariancie rezygnujemy również z musztardy i doprawiamy sałatkę przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz ziołami, np. prowansalskimi.
Zbilansowana sałatka z szynką i makaronem
Sałatka z makaronem, szynką i warzywami zawiera składniki z każdej grupy odżywczej. Co to znaczy? Podstawowym budulcem w naszym organizmie są węglowodany, które powinny stanowić 60% zawartości talerza. W sałatce występują pod postacią makaronu i warzyw. Ok. 25% powinno zajmować białko, czyli w tym przypadku szynka. Pozostałe 15% to tłuszcze, które znajdują się zarówno w mięsie, jak i w sosie.
W wersji fit dobrze jest zastąpić makaron pszenny – pełnoziarnistym, a majonez – jogurtem lub oliwą. Do sałatki warto dodać także pestki słonecznika, które zwiększą zawartość błonnika. Najlepiej smakują delikatnie podprażone na suchej patelni (bez dodatku tłuszczu).
Sałatka makaronowa inaczej
- Sałatka z makaronem i kurczakiem – można ją zrobić tak jak w podstawowym przepisie lub w nieco innej wersji, np. na słodko. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Studzimy, a następnie mieszamy z makaronem i pokrojonym na kawałki ananasem. Do tego możemy dodać paprykę, kukurydzę i majonez.
- Sałatka z tuńczykiem – sięgamy po tuńczyka w puszce i odsączamy go z zalewy. Mieszamy z ugotowanym (i przestudzonym makaronem) oraz dodatkami – w tej kompozycji najlepiej sprawdzą się ogórek konserwowy, kukurydza i czerwona cebula.
- Sałatka z tortellini – tutaj makaron występuje w postaci małych włoskich pierożków, nadziewanych mięsem lub warzywami.
- Sałatka z makaronem z zupek chińskich – tym razem w wersji z kurczakiem, kukurydzą, papryką i ogórkiem konserwowym.