Reklama

Sałatka meksykańska to kolorowa propozycja na przyjęcie lub spotkanie rodzinne. Zawiera por, kukurydzę, paprykę i czerwoną fasolę. Słodyczy dodaje jej ananas, a kompozycję dopełnia słony ser żółty. Składniki wymieszane są z kremowym majonezem, dzięki czemu potrawa trafi w gusta imprezowiczów. Można udekorować ją natką pietruszki lub kolendrą i podać z nachosami. Prosta i szybka sałatka meksykańska poleca się także na lunch do pracy.

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Por: kroimy wzdłuż na pół i myjemy. W ten sposób usuniemy zanieczyszczenia, które mogą kryć się pomiędzy jego warstwami. Ponownie rozcinamy, tak żeby powstały 4 części, a potem siekamy. Jeśli por jest nieduży, wystarczy pokroić go w półplasterki. Przekładamy go na sitko i przelewamy wrzątkiem – dzięki temu będzie delikatniejszy w smaku.

  • krok 2

    Ananas: wyjmujemy z puszki i odsączamy, po czym kroimy w kostkę. Możemy też wykorzystać świeży owoc, ale jest z nim nieco więcej roboty. Odcinamy pióropusz i skórę. Przepoławiamy i wycinamy ze środka twardy trzon. Dopiero potem kroimy w kostkę. Świeży ananas jest zdrowszy i ma mniej cukru niż produkt z puszki, dlatego warto poszukać go w marketach.

  • krok 3

    Pozostałe składniki: paprykę myjemy, przepoławiamy i pozbawiamy gniazda nasiennego. Kroimy ją w kostkę. Kukurydzę odsączamy. Czerwoną fasolę przekładamy na sitko i przelewamy wodą. Natkę pietruszki opłukujemy, osuszamy i siekamy. Ser żółty (półtwardy, typu gouda lub cheddar) kroimy w kostkę.

  • krok 4

    Mieszanie sałatki: umieszczamy wszystkie składniki (oprócz natki pietruszki) w sporej misce. Dosypujemy sól, pieprz czarny (najlepiej świeżo zmielony) i ostrą paprykę w proszku – do smaku. Dodajemy majonez i dokładnie mieszamy.

  • krok 5

    Podanie: przekładamy gotową potrawę do dużej salaterki lub porcjujemy, jeśli chcemy podać ją w ramach przystawki. Dekorujemy natką pietruszki. Serwujemy od razu. Sałatka meksykańska z ananasem może być przechowywana w szczelnie zamkniętym pojemniku, w lodówce, przez około 2 dni.

Porady:

  • Meksykańska sałatka w naszym przepisie została udekorowana natką pietruszki, ale świetnie pasuje do niej także świeża kolendra. Danie można ozdobić także cząstkami limonki lub chipsami z tortilli.
  • Nie wylewajmy syropu z puszki z ananasem. Przyda się na przykład jako dressing do sałatki owocowej, a także dodatek do koktajlu lub drinka.
  • Sałatka meksykańska to dobry pomysł na lunch do pracy. Wystarczy zapakować ją do szczelnie zamykanego pojemnika. Ponieważ nie zawiera sałaty i innych szybko tracących swoją strukturę składników, dobrze się przechowuje.
  • Fanom pikantnych smaków polecamy polać sałatkę sosem sriracha lub dodać do niej posiekaną papryczkę chili.
  • Jeśli chcemy nieco odchudzić kompozycję, możemy zamienić majonez na jogurt naturalny. Ciekawym pomysłem jest dodanie do niego marynaty adobo ze słoiczka z wędzoną papryczką chipotle.

Notka redakcyjna:

Sałatka meksykańska – dodatki

Kolorowa sałatka meksykańska to przede wszystkim fasola, kukurydza i papryka, ale resztę składników można dobrać według własnych upodobań. My proponujemy wykorzystanie ananasa, który dodaje kompozycji słodyczy i szczególnie dobrze łączy się z lekko pikantnym porem, a także sera żółtego – słonego elementu. Do sałatki można też dorzucić awokado i owoc granatu. Inne wersje tej potrawy to m.in.:

  • sałatka meksykańska z kurczakiem – delikatną pierś możemy usmażyć, upiec lub przyrządzić na patelni grillowej. Warto oprószyć ją dedykowaną mieszanką przyprawową, która zawiera zazwyczaj między innymi kolendrę, kmin rzymski, tymianek i cynamon. Sycącą sałatkę można przygotować również z tuńczykiem lub krewetkami. Z kolei weganie mogą wzbogacić ją podsmażonym tofu lub ciecierzycą.
  • sałatka meksykańska z kabanosem – propozycja dla tych, którym zależy na składniku mięsnym, ale nie mają czasu na przyrządzanie kurczaka. Do tej wersji pasuje też ogórek konserwowy. To klasyczne połączenie, które sprawdza się na imprezach.
  • sałatka meksykańska z ryżem – żeby danie było bardziej sycące i treściwe, możemy wzbogacić je ugotowanym ryżem długoziarnistym. To dobry pomysł na lunch do pracy. Do sałatki można też dorzucić drobny makaron lub kaszę bulgur.
  • sałatka meksykańska z mięsem mielonym – kompozycja, która kojarzy się z burrito lub taco. Można dodać tutaj także pomidory i kapustę pekińską. To danie często spotkamy na imprezowym stole w formie sałatki warstwowej.

Jak podać sałatkę meksykańską?

Popularnym sposobem podania, zwłaszcza na imprezach, jest sałatka meksykańska z nachosami. Można je zaserwować jako dodatek, obok w miseczce. Ciekawym pomysłem jest pokruszenie ich i posypanie nimi wierzchu potrawy. Inną opcją jest nafaszerowanie sałatką domowej tortilli. Powstanie w ten sposób szybki wrap. Z placków pszennych można też zrobić chrupiące miseczki. Wystarczy ułożyć je na odwróconą do góry nogami kokilkę lub foremkę do babeczki. Tak przygotowane tortille zapiekamy przez kilka minut w piekarniku, a po wyjęciu odwracamy do góry nogami.

Kuchnia meksykańska – inne przepisy

Jeśli przypadała Wam do gustu prosta sałatka meksykańska, możecie przygotować na przyjęcie lub spotkanie ze znajomymi także inne przekąski zainspirowane kuchnią latynoską lub dania typu tex-mex. Polecamy na przykład:

  • guacamole – meksykańska salsa na bazie kremowego miąższu awokado, często z dodatkiem soku z limonki, kolendry i cebulki.
  • quesadilla z kurczakiemtortille wypełnione serem żółtym, mięsem i różnymi dodatkami (na przykład fasolą i kukurydzą) zawsze szybko znikają ze stołu.
  • empanadas – chrupiące meksykańskie pierożki z piekarnika, najczęściej wypełnione wołowiną lub kurczakiem.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama