Porady:
- Meksykańska sałatka w naszym przepisie została udekorowana natką pietruszki, ale świetnie pasuje do niej także świeża kolendra. Danie można ozdobić także cząstkami limonki lub chipsami z tortilli.
- Nie wylewajmy syropu z puszki z ananasem. Przyda się na przykład jako dressing do sałatki owocowej, a także dodatek do koktajlu lub drinka.
- Sałatka meksykańska to dobry pomysł na lunch do pracy. Wystarczy zapakować ją do szczelnie zamykanego pojemnika. Ponieważ nie zawiera sałaty i innych szybko tracących swoją strukturę składników, dobrze się przechowuje.
- Fanom pikantnych smaków polecamy polać sałatkę sosem sriracha lub dodać do niej posiekaną papryczkę chili.
- Jeśli chcemy nieco odchudzić kompozycję, możemy zamienić majonez na jogurt naturalny. Ciekawym pomysłem jest dodanie do niego marynaty adobo ze słoiczka z wędzoną papryczką chipotle.
Notka redakcyjna:
Sałatka meksykańska – dodatki
Kolorowa sałatka meksykańska to przede wszystkim fasola, kukurydza i papryka, ale resztę składników można dobrać według własnych upodobań. My proponujemy wykorzystanie ananasa, który dodaje kompozycji słodyczy i szczególnie dobrze łączy się z lekko pikantnym porem, a także sera żółtego – słonego elementu. Do sałatki można też dorzucić awokado i owoc granatu. Inne wersje tej potrawy to m.in.:
- sałatka meksykańska z kurczakiem – delikatną pierś możemy usmażyć, upiec lub przyrządzić na patelni grillowej. Warto oprószyć ją dedykowaną mieszanką przyprawową, która zawiera zazwyczaj między innymi kolendrę, kmin rzymski, tymianek i cynamon. Sycącą sałatkę można przygotować również z tuńczykiem lub krewetkami. Z kolei weganie mogą wzbogacić ją podsmażonym tofu lub ciecierzycą.
- sałatka meksykańska z kabanosem – propozycja dla tych, którym zależy na składniku mięsnym, ale nie mają czasu na przyrządzanie kurczaka. Do tej wersji pasuje też ogórek konserwowy. To klasyczne połączenie, które sprawdza się na imprezach.
- sałatka meksykańska z ryżem – żeby danie było bardziej sycące i treściwe, możemy wzbogacić je ugotowanym ryżem długoziarnistym. To dobry pomysł na lunch do pracy. Do sałatki można też dorzucić drobny makaron lub kaszę bulgur.
- sałatka meksykańska z mięsem mielonym – kompozycja, która kojarzy się z burrito lub taco. Można dodać tutaj także pomidory i kapustę pekińską. To danie często spotkamy na imprezowym stole w formie sałatki warstwowej.
Jak podać sałatkę meksykańską?
Popularnym sposobem podania, zwłaszcza na imprezach, jest sałatka meksykańska z nachosami. Można je zaserwować jako dodatek, obok w miseczce. Ciekawym pomysłem jest pokruszenie ich i posypanie nimi wierzchu potrawy. Inną opcją jest nafaszerowanie sałatką domowej tortilli. Powstanie w ten sposób szybki wrap. Z placków pszennych można też zrobić chrupiące miseczki. Wystarczy ułożyć je na odwróconą do góry nogami kokilkę lub foremkę do babeczki. Tak przygotowane tortille zapiekamy przez kilka minut w piekarniku, a po wyjęciu odwracamy do góry nogami.
Kuchnia meksykańska – inne przepisy
Jeśli przypadała Wam do gustu prosta sałatka meksykańska, możecie przygotować na przyjęcie lub spotkanie ze znajomymi także inne przekąski zainspirowane kuchnią latynoską lub dania typu tex-mex. Polecamy na przykład:
- guacamole – meksykańska salsa na bazie kremowego miąższu awokado, często z dodatkiem soku z limonki, kolendry i cebulki.
- quesadilla z kurczakiem – tortille wypełnione serem żółtym, mięsem i różnymi dodatkami (na przykład fasolą i kukurydzą) zawsze szybko znikają ze stołu.
- empanadas – chrupiące meksykańskie pierożki z piekarnika, najczęściej wypełnione wołowiną lub kurczakiem.