Reklama

Przepis na przepyszną sałatkę meksykańską z serem Salami SERENADA

Składniki:

1/2 puszki ananasa
1/2 puszki czerwonej fasoli
1 mała puszka kukurydzy
1 czerwona papryka
1 jalapeño
1 pierś z kurczaka
100 g sera żółtego Salami Serenada
pęczek szczypiorku
pół czerwonej cebuli
szczypiorek do dekoracji
• Marynata do kurczaka:
1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
1 łyżka soku z limonki
1 łyżeczka miodu
1 łyżka oliwy
szczypta słodkiej papryki
1/2 łyżeczki zmielonego kminu rzymskiego
1/2 łyżeczki zmielonych nasion kolendry
• Sos:
4 łyżki majonezu
2 łyżki soku z limonki
sól, pieprz, szczypta ostrej papryki

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Składniki na marynatę wymieszać.

  • krok 2

    Kurczaka pokroić w kostkę , wymieszać z marynatą, włożyć do lodówki na pół
    godziny, następnie usmażyć na patelni i wystudzić.

  • krok 3

    Składniki sosu wymieszać.

  • krok 4

    Kukurydzę i fasolę odsączyć z zalewy, ananasa pokroić na małe kawałki.

  • krok 5

    Ser, paprykę i cebulę pokroić w małą kostkę, jalapeño w plasterki, szczypiorek
    posiekać.

  • krok 6

    Wszystkie składniki sałatki połączyć i wymieszać z sosem. Udekorować
    szczypiorkiem, podawać ze świeżą, chrupiącą bagietką.

Porady:

Salami to dojrzewający ser o bardzo delikatnej, wręcz aksamitnej konsystencji, która ma bezpośredni wpływ na przyjemność jedzenia. W smaku delikatny, z mleczną nutą – dzięki czemu to ser uniwersalny, dedykowany całej rodzinie. Podobnie, jak w smaku, tak i w kwestii zapachu jest subtelny, mleczno – śmietankowy.

Salami to ser typu mieszanego (szwajcarsko-holenderskiego), posiadający nieliczne, bardzo drobne oczka wielkości ziaren ryżu. Dzięki temu w całym bloku prezentuje się niezwykle interesująco i po prostu apetycznie. Jego receptura opiera się na starannie wyselekcjonowanym mleku. Dodatkowo nie zawiera laktozy, ani sztucznych barwników, czy konserwantów. Doskonały na kanapki i do dań zapiekanych.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama