
Sałatka milionera
- filet z kurczaka: 500 g
- por: 1 szt.
- kukurydza konserwowa: 140 g
- jajka: 5 szt.
- ogórek: 1 szt.
- pomidorki koktajlowe: 10 szt.
- czosnek: 2 ząbki
- jogurt naturalny: 250 g
- majonez: 50 g
- sól: 6 g
- pieprz czarny: 3 g
- słodka papryka: 2 g
- papryka ostra: 2 g
- imbir: 2 g
- kurkuma: 2 g
- czosnek granulowany: 2 g
- majeranek: 2 g
- szczypiorek: 0.5 pęczka
- oliwa z oliwek: 15 ml
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie filetu: oczyszczamy pierś z błonek i kostek, jeśli jest taka potrzeba. Nie myjemy (płukanie kurczaka pod bieżącą wodą nie jest konieczne, a przyczynia się do zanieczyszczenia sprzętów kuchennych bakteriami). Kroimy w kostkę. Posypujemy wszystkimi przyprawami: solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką, kurkumą, sproszkowanym imbirem, czosnkiem granulowanym i majerankiem. Dokładnie mieszamy kurczaka i odkładamy go do lodówki, żeby się zamarynował, najlepiej na kilka godzin (czas nieuwzględniony w klasyfikacji dania).
krok 2
Jajka: wkładamy do rondelka z zimną wodą. Doprowadzamy ją do wrzenia. Po 8 minutach natychmiast wyjmujemy jajka i wkładamy je do zimnej kąpieli wodnej. Kiedy przestygną, obieramy ze skorupki i kroimy w kostkę.
krok 3
Smażenie kurczaka: wyjmujemy zamarynowaną pierś z lodówki co najmniej 15 minut przed obróbką, żeby mięso miało temperaturę pokojową. Rozgrzewamy patelnię z grubym dnem. Wlewamy na nią łyżkę oliwy. Wrzucamy kurczaka. Smażymy go krótko (około 3–5 minut), mieszając, aż zmieni kolor. Nie trzymajmy go zbyt długo na patelni, bo stanie się twardy i suchy. Studzimy go.
krok 4
Warzywa: zielony ogórek obieramy, przekrajamy wzdłuż i pozbawiamy gniazda nasiennego. Ścieramy go na tarce o dużych oczkach. Oprószamy solą i odstawiamy, żeby puścił wodę. Pomidorki koktajlowe myjemy i dzielimy na połówki (lub ćwiartki, jeśli są spore). Białą część pora oczyszczamy i kroimy w półplasterki. Kukurydzę dokładnie odsączamy z zalewy. Zdejmujemy łupinkę z ząbków czosnku i przeciskamy je przez praskę. Szczypiorek opłukujemy w zimnej wodzie, po czym osuszamy na ręczniku papierowym i siekamy. Sałatka milionera będzie nim ozdobiona, dlatego warto pokroić go w równe kawałki. Można wykorzystać cebulę dymkę.
krok 5
Sos: w oddzielnej miseczce łączymy jogurt naturalny z majonezem. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i ogórek odciśnięty z nadmiaru wody. Sos warto schłodzić przed komponowaniem sałatki, żeby smaki dobrze się przegryzły.
krok 6
Układanie sałatki: na dnie głębokiej, przezroczystej salaterki umieszczamy kurczaka. Posypujemy go kolejnymi warstwami: najpierw półkrążkami pora, a następnie kukurydzą. Wykładamy sos (nie mieszamy go ze składnikami sałatki). Na nim umieszczamy pomidorki koktajlowe, blisko ścianki miseczki, tworząc okrąg. W jego wnętrzu układamy jajka ugotowane na twardo.
krok 7
Podanie: tuż przed przyjściem gości posypujemy sałatkę posiekanym szczypiorkiem. Do dekoracji można też wykorzystać koperek lub natkę pietruszki. Serwujemy z łyżką z wystarczająco długim trzonkiem, żeby dało się z łatwością nabrać po trochu składników z każdej warstwy.

