Reklama

Sałaka na andrzejki powinna przyciągać wzrok, smakować wybornie i wyglądać świeżo w każdym momencie imprezy. Na zabawę do białego rana świetnie sprawdzi się kompozycja z makaronem i kurczakiem. Dobrze syci, ale nie zapycha. Jest cudownie kremowa i kolorowa – nie brakuje w niej warzyw i świeżej zieleniny. Sprawdźcie, jak przyrządzić sałatkę, której powodzenia pozazdroszczą wszystkie inne przystawki na andrzejki. Przedstawiamy instrukcję krok po kroku.

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Osuszcie pierś kurczaka ręcznikiem papierowym (nie ma potrzeby mycia mięsa, a nawet jest to niewskazane, by nie rozprzestrzeniać bakterii). Oczyśćcie ją z błonek i żyłek za pomocą ostrego nożyka. Pokrójcie w cieńsze płaty. Dzięki temu kurczak usmaży się równomiernie i będzie soczysty. Posypcie każdą porcję solą, świeżo zmielonym czarnym pieprzem, wędzoną papryką i oregano. Skropcie oliwą i rozmasujcie dodatki. Sprawdzą się też takie przyprawy jak kmin rzymski lub gotowa mieszanka gyros. Możecie odłożyć filet do lodówki na 30 minut lub dłużej, żeby się dobrze zamarynował.

    Ewa Niepytalska

  • krok 2

    Mocno rozgrzejcie patelnię, najlepiej grillową, z prążkami. Połóżcie na niej mięso. Odczekajcie 2–3 minuty, po czym przekręćcie je na drugą stronę i smażcie jeszcze przez chwilę. Nie przeciągajcie tego procesu zbyt długo, żeby nadmiernie nie wysuszyć filetów. Poznacie, że są gotowe, po dotyku. Grillowany kurczak powinien być sprężysty, ale nie twardy. Możecie go też upiec – umieśćcie pierś w naczyniu żaroodpornym i włóżcie je do piekarnika rozgrzanego do 180°C na około 20 minut.

    Ewa Niepytalska

  • krok 3

    Zdejmijcie kurczaka z patelni i pozwólcie mu odpocząć przez minimum 5 minut, żeby zamknęły się w nim soki. Dopiero potem pokrójcie go w sporą kostkę. Możecie go przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce przez 3 dni i w każdej chwili wykorzystać do sałatki.

    Ewa Niepytalska

  • krok 4

    Zagotujcie wodę z solą w dużym garnku. Kiedy zacznie wrzeć, wrzućcie makaron. Możecie wykorzystać dowolny kształt. Najlepiej będą się prezentować w sałatce świderki, kokardki lub kolanka, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by użyć mniej popularnych odmian, takich jak orecchiette (tzw. małe uszka) lub cavatelli (niewielkie, podłużne muszelki). Ugotujcie makaron al dente zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Po odcedzeniu przelejcie zimną wodą lub wrzućcie do mroźnej kąpieli, żeby zatrzymać obróbkę termiczną. Dobrze jest też skropić go oliwą i wymieszać, dzięki temu się nie poskleja.

    Ewa Niepytalska

  • krok 5

    Umyjcie czerwoną paprykę, wytnijcie z niej gniazdo nasienne. Oczyszczony z pestek miąższ pokrójcie w niezbyt małą kostkę. Obierzcie czerwoną cebulę. Połówkę potnijcie w cienkie piórka. Możecie też wykorzystać inne rodzaje cebuli. Sprawdzą się na przykład dymka, szalotka lub por.

    Ewa Niepytalska

  • krok 6

    Wymieszajcie składniki na sos, czyli majonez, ostrą musztardę i miód. Dodajcie posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawcie solą i pieprzem. Jeśli chcecie, żeby sałatka z kurczakiem i makaronem była trochę „odchudzona”, możecie wymieszać majonez z jogurtem naturalnym. Dodajcie wtedy więcej musztardy, która zapewnia wyrazisty smak. Do tej kompozycji na andrzejki pasuje także prosty sos tysiąca wysp.

    Ewa Niepytalska

  • krok 7

    Umyjcie pomidorki koktajlowe i osuszcie je. Pokrójcie w połówki lub ćwiartki, jeśli mają spore rozmiary. Odsączcie kukurydzę z puszki na sitku. Opłuczcie w zimnej wodzie zieleninę – natkę pietruszki i szczypiorek. Mogłoby się wydawać, że są składnikami do pominięcia, ale w gruncie rzeczy są bardzo ważne. Sprawiają, że sałatka na andrzejki jest kolorowa i ma ładny, lekko ziołowy zapach. Możecie też wykorzystać kolendrę lub bazylię, zwłaszcza do dekoracji. Drobno posiekajcie osuszoną natkę i odsączony z nadmiaru wody szczypiorek.

    Ewa Niepytalska

  • krok 8

    Do dużej salaterki wrzućcie makaron, kurczaka, kukurydzę, paprykę, pomidorki, czerwoną cebulę i zielone dodatki. Podana porcja wystarczy na niewielką przystawkę nawet dla około 8 osób, więc potrzebujecie sporej miski. Możecie też rozłożyć sałatkę do mniejszych naczyń. To dobry pomysł, jeśli macie spory „zimny bufet” i chcecie rozmieścić go tak, żeby każdy gość miał dostęp do różnych dań.

    Ewa Niepytalska

  • krok 9

    Niedługo przed podaniem dodajcie sos do sałatki. Wymieszajcie ją dokładnie, ale delikatnie. Wszystkie składniki powinny pokryć się dressingiem, ale nie chcecie, żeby zaczęły się rozpadać (to może się przydarzyć soczystym, dojrzałym pomidorkom lub rozgotowanym świderkom). Najlepiej zrobić to duża łyżką i zaokrąglonym widelcem – specjalnymi sztućcami do mieszania i nakładania sałatek.

    Ewa Niepytalska

  • krok 10

    Kiedy już składniki ładnie się połączą, przetrzyjcie krawędzie miski i rzućcie okiem na całą kompozycję. Możecie jeszcze raz przemieszać sałatkę, żeby na wierzchu znalazło się więcej kolorowych elementów. Udekorujcie ją najładniejszymi listkami pietruszki i szczypiorkiem, opcjonalnie koperkiem. Oprószcie świeżo zmielonym pieprzem lub sproszkowaną słodką papryką. Sałatka z kurczakiem i makaronem, mimo że ma sporo składników, pasuje do prawie każdej przystawki na andrzejki, więc nie musicie specjalnie zastanawiać się nad planowaniem kompatybilnego menu. Możecie postawić ją obok pieczywa, hummusu, faszerowanych jajek, ślimaczków z ciasta francuskiego lub minipizzy.

    Ewa Niepytalska

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama