
Sałatka na Wigilię
- sałata strzępiasta: 300 g
- czerwona kapusta: 400 g
- marchewka: 4 szt.
- jabłka: 1 szt.
- sok z cytryny: 0.5 łyżeczki
- ziemniaki: 2 szt.
- buraki: 2 szt.
- dynia: 300 g
- pestki dyni: 2 łyżki stołowe
- ocet balsamiczny: 2 łyżki stołowe
- płatki migdałowe: 2 łyżki stołowe
- czerstwy chleb: 2 kromki
- masło: 2 łyżeczki
- miód: 2 łyżki stołowe
- musztarda: 2 łyżki stołowe
- olej rzepakowy: 5 łyżek stołowych
- ocet jabłkowy: 1 łyżka stołowa
- sól: 1 szczypta
- pieprz czarny: 1 szczypta
Sposób przygotowania
krok 1
Gotujemy 2 ziemniaki i 2 marchewki, a także 2 buraki, choć te można kupić gotowane w sklepach spożywczych, pakowane próżniowo. W piekarniku pieczemy kawałek dyni lub wykorzystujemy wcześniej upieczone warzywo. Na suchej patelni prażymy pestki dyni i płatki migdałowe.

krok 2
Na dużym płaskim półmisku rozkładamy sałatę. Oczyszczoną kapustę cienko szatkujemy. Obrane 2 marchewki i twarde jabłko ścieramy na średnich oczkach, mieszamy z kapustą i kilkoma kroplami soku z cytryny.

krok 3
Po 2 łyżki miodu i musztardy, 5–6 łyżek oleju rzepakowego, ocet jabłkowy do smaku oraz sól i pieprz do smaku ucieramy na sos i mieszamy z pokrojonymi warzywami, rozkładamy na mieszance sałat.

krok 4
Ugotowane (i obrane jeśli były gotowane ze skórką) ziemniaki, buraki, marchewki i upieczoną dynię kroimy w plasterki o grubości ok. 1/2 cm. Foremką do ciasteczek w kształcie małej gwiazdki wycinamy z nich gwiazdki. Niewykorzystane ścinki mieszamy razem i wykładamy na półmisek z sałatą i warzywami.

krok 5
Kładziemy warzywne gwiazdki, skrapiamy balsamico, posypujemy uprażonymi na suchej patelni pestkami dyni i płatkami migdałowymi. Z pieczywa (najlepiej tostowego) także wycinamy gwiazdki, smażymy na chrupiąco na maśle, wykładamy na sałatkę tuż przed podaniem. Sałatka wigilijna jest gotowa!

