Reklama

Wielofunkcyjna maszynka do mielenia Bosh CompactPower ułatwi przygotowywanie jesiennych przetworów.

Składniki:

1 średniej wielkości główka czerwonej kapusty (ok. 1 kg wagi)
100 g borówki amerykańskiej
1 płaska łyżka soli

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Do przygotowania sałatki na zimę z czerwonej kapusty z borówkami przyda się wielofunkcyjna maszynka do mielenia Bosch CompactPower. Kompaktowe urządzenie z kilkoma nakładkami do mielenia, szatkowania czy przecierania produktów to sprytne rozwiązanie dla osób, które lubią różnego rodzaju przepisy w kuchni. Na przetwory idealna będzie szatkownica.

  • krok 2

    Z kapusty usuwamy wierzchnie, zwiędłe liście. Kroimy na ćwiartki, a następnie za pomocą maszynki szatkujemy do większej miski.

  • krok 3

    Wygodny popychacz i wysokiej jakości ostrza pozwalają w łatwy sposób uzyskać odpowiedni efekt posiekanej kapusty. Sprawnie, szybko, bez kombinowania. Kapustę zasypujemy solą, mieszamy i odstawiamy na 10 minut.

  • krok 4

    Po tym czasie dodajemy borówki, mieszamy i przekładamy do wyparzonych słoików. Szczelnie zakręcamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na podstawce. Po ok. 3 dniach zlewamy powstały sok i ponownie zakręcamy. Sałatka z czerwonej kapusty i borówek po tygodniu jest już pyszna! Sprawdzi się idealnie jako surówka do drugiego dania, ale też jako dodatek do domowych, wytrawnych bowli.

Porady:

Sałatka na zimę to jeden z przetworów babci, który obowiązkowo musi znaleźć się w spiżarni. I przepisów na nią jest całkiem sporo! Ogórki, biała kapusta, kabaczki czy czerwona kapusta – to tylko część z produktów do poszatkowania i zamknięcia w słoiki. Na ten sezon polecamy szczególnie czerwoną kapustę z borówkami – smakuje tak doskonale, że najlepiej zrobić większy zapas. A ułatwi to wielofunkcyjna maszynka do mielenia Bosch CompactPower. Odpowiednia nakładka do szatkownicy zdecydowanie przyśpieszy domową produkcję przetworów.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama