Porady:
- Aby dokładnie umyć pora, warto wcześniej naciąć go wzdłuż, by sprawdzić, czy w środku nie ma ziemi. Nacięty por płuczemy dokładnie pod bieżącą wodą.
- W powyższym przepisie warzywa są starte na tarce, ale seler możecie także pokroić w słupki lub skorzystać z pomocy malaksera.
- Dip do surówki będzie lżejszy, jeśli zrobicie go z samym jogurtem. Aby był gęsty, warto użyć jogurtu greckiego.
- Oprócz, lub zamiast, natki pietruszki do sałatki możecie dodać także świeży koperek.
- Dzięki dodatkowi soku z cytryny jabłka i inne warzywa nie ciemnieją.
Notka redakcyjna:
Zdrowy posiłek z dodatkiem surówki z pora i selera
Dobrze zbilansowany posiłek powinien składać się z 2–3 grup produktów. Przygotowując zdrowe posiłki w domu, warto pamiętać o kilku podstawowych zasadach:
- ½ talerza powinny zajmować warzywa i owoce (z przewagą warzyw),
- ¼ talerza mogą zająć produkty białkowe, takie jak mięso, ser, jajka lub warzywa strączkowe,
- ¼ talerza pozostaje na produkty skrobiowe, np. zbożowe lub ziemniaki.
Surówka selerowo–porowa to doskonały kandydat na jeden z trzech komponentów zbilansowanego obiadu.
Różne surówki z selera i pora
Aby posiłek zawsze był ciekawy, podajemy inne pomysły na surówkę z pora i selera:
- surówka z pora i selera naciowego – jest zdrowa, zielona i świetnie smakuje z dodatkiem świeżych listków kolendry,
- surówka z pora i selera konserwowego – pokrojony w słupki seler ze słoika lub puszki doskonale sprawdza się na surówkę, gdy macie mniej czasu. Taki seler może być także świetną bazą do sałatek, np. warstwowych.
A także na podobne kompozycje:
- surówka z pora i jabłka – to prosta kompozycja z dwóch składników, z lekkim dipem jogurtowym,
- surówka z selera – w wersji z jabłkiem i orzechami włoskimi jest cennym źródłem witamin i magnezu,
- surówka selerowa z rodzynkami – idealna dla osób, którym pasuje świeży i lekko słodki dodatek do obiadu.
- surówka z selera, marchewki i jabłka – w tej wersji (bez pora) będzie nieco łagodniejsza, więc bardziej odpowiednia dla dzieci.
Surówka z pora i selera – wartości odżywcze
Por to warzywo lekkostrawne i dietetyczne – 100 g zawiera tylko 24 kcal. Nie znaczy to jednak, że nie dostarcza organizmowi cennych składników odżywczych. Zawiera całe bogactwo witamin – C, A, E, B1, B2 czy PP. Jest także źródłem białka i żelaza.
Już w starożytności doceniano jego właściwości. Podobno rzymski cesarz Neron twierdził, że ugotowane pory połączone z oliwą wzmacniają głos, dlatego spożywał je w dużych ilościach przed wystąpieniami publicznymi.
Z kolei seler – zarówno korzeń, jak i seler naciowy – jest dobrym źródłem błonnika i potasu, który pozytywnie wpływa na pracę serca. Zawiera nawet mniej kcal niż por, bo w 100 g mieści się ich zaledwie 14. Ponadto wzbogaca organizm w witaminę A,C i K.