Sałatka śledziowa z jajkiem
- śledzie: 6 szt.
- jajka: 3 szt.
- konserwowe ogórki: 2 szt.
- kukurydza konserwowa: 70 g
- groszek konserwowy: 70 g
- jabłka: 1 szt.
- majonez: 30 g
- śmietana 18%: 25 g
- musztarda: 5 g
- sól: 3 g
- pieprz czarny: 3 g
Sposób przygotowania
krok 1
Filety śledziowe: osuszamy ręcznikiem papierowym (jeśli wyjęliśmy je z oleju) lub wkładamy do naczynia z czystą wodą i odstawiamy do namoczenia (jeśli pochodzą z solanki), po czym wypłukujemy. Kroimy je w niewielkie kawałki o podobnej wielkości, na przykład paski o szerokości około 2 cm.

ZjedzPięknie krok 2
Jajka: umieszczamy w rondelku z zimną wodą. Doprowadzamy ją do wrzenia. Po 8 minutach natychmiast wyjmujemy jajka i wkładamy je do kąpieli lodowej, żeby zatrzymać obróbkę termiczną. Obtłukujemy skorupkę. Kiedy wystygną, obieramy je i kroimy w kostkę. Nie powinna być zbyt drobna, można podzielić jajka na ósemki.

ZjedzPięknie krok 3
Pozostałe składniki: wyjmujemy z zalewy ogórki konserwowe i osuszamy je, po czym kroimy w kostkę. Można je zastąpić innymi piklami, na przykład grzybkami w occie. Odsączamy groszek konserwowy i kukurydzę na sitku. Zwróćmy uwagę, żeby zrobić to starannie, inaczej sałatka ze śledziem i jajkiem będzie mniej apetyczna i na dnie miseczki zgromadzi się woda. Myjemy i obieramy jabłko (słodko-kwaśnej odmiany o kruchym miąższu, takiej jak ligol). Kroimy je w kostkę.

ZjedzPięknie krok 4
Mieszanie: umieszczamy wszystkie składniki w salaterce. Dodajemy majonez, śmietanę (lub gęsty jogurt naturalny) i musztardę (najlepiej pikantną, żeby podkręcić smak sałatki). Mieszamy, dopóki wszystkie składniki nie pokryją się sosem. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.

ZjedzPięknie krok 5
Podanie: sałatka śledziowa z jajkiem i ogórkiem powinna się dobrze „przegryźć”, dlatego warto chłodzić ją w lodówce przez co najmniej 30 minut przed podaniem. Możemy udekorować ją świeżym koperkiem lub natką pietruszki. Serwujemy z pieczywem.

ZjedzPięknie


