Porady:
- Sałatkę można też pięknie podać w jadalnych miseczkach z tortilli. Takie efektowne naczynie zrobimy w prosty i szybki sposób. Wystarczy, że włożymy pszenny placek do okrągłej foremki lub tortownicy, uformujemy na kształt miseczki i zapieczemy przez kilka minut, aż się zarumieni i stwardnieje.
- Jeśli nie mamy świeżego szpinaku, możemy go zamienić na dowolne zielone liście, które nadadzą daniu piękną wiosenną barwę. Równie pięknie wygląda na półmisku na przykład sałatka ze szparagami i rukolą lub botwiną.
- Jeśli nie przepadamy za camembertem, nic nie stoi na przeszkodzie, żeby zamienić go na fetę lub kozi serek.
- Sałatka ze szparagami i truskawkami to dobry pomysł na dodatek do potraw z grilla. Chrupiące szparagi w połączeniu ze słodkimi owocami idealnie komponują się z karkówką lub kiełbaskami, a także z lekkimi daniami wegetariańskimi, takimi jak szaszłyki warzywne.
- Truskawki możemy zastąpić innymi owocami. Sałatka ze szparagami i serem pleśniowym idzie w parze także z granatem, malinami, ananasem i wszelkimi cytrusami.
- Sałatka ze szparagami i truskawkami pięknie się prezentuje posypana orzechami lub nasionami. Doskonale sprawdzą się na przykład płatki migdałów, pestki dyni, ziarna słonecznika lub orzechy włoskie. Dzięki temu to lekkie danie dostanie dodatkowy zastrzyk błonnika i nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Notka redakcyjna:
Sałatka ze szparagami i truskawkami – dodatki
Jak można urozmaicić sałatkę ze szparagami? Jest to niezwykle proste zadanie, ponieważ do tej lekkiej propozycji można dorzucić przeróżne, ulubione dodatki podkręcające jej smak i wygląd. Świetnie smakuje z bagietką zapieczoną z camembertem, ale równie dobrze można przyrządzić aromatyczne grzanki z chleba tostowego lub paluchy z ciasta francuskiego. Poza tym sałatka ze szparagami i truskawkami świetnie komponuje się z takimi dodatkami jak:
- chipsy z boczku – sprawią, że danie będzie niezwykle sycące. Chrupiący, słony element zaskakująco dobrze podkreśla słodycz truskawek. Sałatka ze szparagami i boczkiem sprawdzi się na treściwy lunch lub kolację na ciepło.
- pomidorki koktajlowe – jeśli są bardzo dojrzałe i słodkie, możemy nimi zastąpić owoce. Świetnie pasują do grzanek z camembertem i dressingu z octem balsamicznym. Sałatka ze szparagami i pomidorami to świetna propozycja na lato.
- jajko w koszulce – nie tylko wzbogaci smak lekkiej potrawy, ale także ozdobi jej wierzch, gdy żółtko pięknie rozleje się na sałatce.
Sałatka ze szparagami i truskawkami – sos
W naszym przepisie proponujemy przyrządzenie dressingu na bazie octu balsamicznego, którego kwaskowy, głęboki smak pięknie komponuje się z truskawkami. Nie jest to jednak jedyna dostępna opcja. Sałatka ze szparagami zyska nowy charakter, jeśli polejemy ją:
- lekkim winegretem,
- gęstym kremem balsamicznym,
- pesto z bazylii, kolendry lub pietruszki,
- czosnkowym sosem z majonezu lub jogurtu,
- kremowym dressingiem na bazie pasty tahini lub masła orzechowego.
Jeśli nie mamy ochoty spędzać zbyt dużo czasu w kuchni i chcemy przygotować szybką sałatkę ze szparagami, wystarczy, że ułożymy wszystkie elementy na półmisku i skropimy je dobrą oliwą oraz sokiem z cytryny.
Inne pomysły na sałatki ze szparagami
Przygotowując sałatkę, warto postawić na klasyczne połączenia, które nigdy nie zawodzą. Z zielonymi szparagami idealnie współgrają jajka, kurczak i pomidory. Z kolei białe szparagi doskonale komponują się z boczkiem i ziemniakami. Jednym z najpopularniejszych przepisów jest sałatka ze szparagami i jajkiem na twardo, najlepiej z dodatkiem kremowego awokado, ale pysznych pomysłów jest znacznie więcej. Fanom mięs z pewnością posmakuje sałatka ze szparagami i szynką parmeńską. Dobrze sprawdzą się tu także kabanosy lub pikantne chorizo. Ciekawym dodatkiem są chrupiące chipsy z salami. Pomogą stworzyć zbilansowany i pełnowartościowy posiłek, który można podać na lekki obiad. Na liście wiosennych inspiracji nie może zabraknąć takich pozycji jak sałatka ze szparagami i parmezanem lub serem halloumi.