
Sałatka Waldorf
- jabłka: 600 g
- seler: 520 g
- orzechy włoskie: 50 g
- pomarańcze: 260 g
- sałata masłowa: 210 g
- pierś z kurczaka: 250 g
- oliwa z oliwek: 10 g
- ziele angielskie: 2 g
- liść laurowy: 2 g
- białe wino: 50 ml
- majonez: 150 ml
- sok z cytryny: 25 ml
- cukier: 4 g
- sól: 6 g
- pieprz czarny: 6 g
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie kurczaka: Mięso z kurczaka dokładnie myjemy, osuszamy. Usuwamy wszelkie włókna, chrząstki i błonki. Przekrawamy mięso na pół, by uzyskać cieńsze filety. Przekładamy mięso do miski. Dodajemy sól, pieprz, oliwę, ziele angielskie i liść laurowy. Wszystko dokładnie mieszamy. Zamarynowanego kurczaka odstawiamy na około 20 minut na bok. Po tym czasie, przekładamy mięso na mocno rozgrzaną patelnię. Rozkładamy kurczaka równomiernie i smażymy przez około 2 minuty. Następnie go obracamy na drugą stronę i również smażymy przez 2 minuty. Gdy kurczak będzie już przysmażony z obu stron, przykrywamy patelnię pokrywką, redukujemy gaz i na wolnym ogniu smażymy mięso przez dodatkowe 6-8 minut. Mięso przekładamy na talerz i odstawiamy do wystygnięcia.
krok 2
Przygotowanie sałatki z selerem: Selera obieramy i myjemy. W garnku zagotowujemy wodę. Do wrzątku wkładamy selera w całości. Gotujemy na mocnym ogniu przez około 3 minuty. Następnie przekładamy go do miski z zimną wodą na kolejne 3 minuty. Kroimy go w słupki julienne (podłużne, cienkie i równe). Przekładamy je do miski i skrapiamy połową soku z cytryny.
krok 3
Przygotowanie sałatki waldorf: Jabłka myjemy, obieramy i usuwamy z nich gniazda nasienne. Kroimy je w drobną kostkę i przekładamy do miski z selerem. Dodajemy pozostałą część soku z cytryny. Sałatę myjemy, osuszamy i ręcznie rwiemy na drobne kawałki. Obieramy pomarańczę i dzielimy ją na cząstki. Wystudzonego kurczaka kroimy w paski. Na rozgrzanej patelni prażymy orzechy. Sieczemy je na grube kawałki. Do miski z jabłkiem i selerem dodajemy orzechy, kurczaka, majonez i maderę. Doprawiamy cukrem, solą i pieprzem.
krok 4
Podanie sałatki waldorf: Liście sałaty rozkładamy równomiernie na półmiskach. Nakładamy na nie wymieszaną sałatkę waldorf. Dodajemy cząstki pomarańczy.

