Reklama

Sałatka ta jest pomysłem mojego męża na sobotnią kolację.

Składniki:

ok. 50 dag chudej wieprzowiny (ja dałam schab)
pół puszki kukurydzy konserwowej
pół puszki fasolki czerwonej
2 ogórki kiszone
5 jaj ugotowanych na twardo
ok. 30-40 dag pieczarek
ok. połowy małej kapusty pekińskiej
majonez kielecki
jogurt naturalny
przyprawa do kebaba lub inna (ja miałam do kurczaka i też było pycha)
olej
sól

Kroki przygotowania:

Wykonanie:
Wieprzowinę myjemy, kroimy w kostkę, posypujemy dość obficie przyprawą i smażymy na rozgrzanym oleju, aż do miękkości. Studzimy.
Kukurydzę i fasolkę odsączamy na durszlaku.
Ogórki i jajka kroimy w kostkę.
Pieczarki kroimy na ćwiartki lub ósemki (jeśli są dość duże), solimy, obsmażamy na rozgrzanym oleju, studzimy.
Kapustę myjemy, kroimy.
Majonez kielecki mieszamy z jogurtem naturalnym w proporcjach 1/1.
Układamy w misce w następujący sposób:
mięso
kukurydza wymieszana z fasolą
ogórki kiszone
majonez z jogurtem
jajka
sól
majonez z jogurtem
pieczarki
majonez z jogurtem
kapusta pekińska
Życzę smacznego

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama