
Sałatka wielkanocna
- brokuły: 1 szt.
- szynka konserwowa: 250 g
- jajka: 4 szt.
- kukurydza: 1 puszka
- ser żółty: 200 g
- pieprz czarny: 1 szczypta
- sól: 1 szczypta
- słonecznik: 50 g
- majonez: 150 g
- czosnek: 1 ząbek
- jogurt naturalny: 100 g
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie sosu: W miseczce dokładnie mieszamy jogurt naturalny i majonez. Dodajemy do tego przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawiamy solą oraz pieprzem. Przykrywamy i wkładamy do lodówki, aby wszystkie smaki dobrze się przegryzły.

istock krok 2
Przygotowanie składników: Brokuła dzielimy na bardzo małe różyczki i gotujemy w osolonym wrzątku. Jajka wstawiamy do garnka i gotujemy na twardo, a następnie obieramy ze skorupki, oddzielamy białka od żółtek. Żółtka siekamy, a białka trzemy na tarce o drobnych oczkach. Szynkę kroimy w drobną kostkę. Ser żółty ścieramy na wiórki. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Pestki słonecznika prażymy na suchej patelni.

iStock krok 3
Składanie sałatki: Na talerzu kładziemy wszystkie składniki warstwowo, formując je na kształt jajka. Każdą warstwę smarujemy cienko sosem czosnkowym, zanim położymy kolejne piętro. Składniki układamy w kolejności: brokuły, kukurydza, białka jaj, pestki słonecznika, szynka, ser żółty, żółtka jaj. Gotową sałatkę możemy ozdobić kolorowymi warzywami i ziołami, tworząc na niej wzory jak na pisance.

istock

