
Sałatka wiosenna z rzodkiewką i pomidorem
- ogórek: 1 szt.
- czerwona cebula: 3 szt.
- pomidor: 350 g
- rzodkiewka: 200 g
- olej: 16 g
- gorczyca: 1 łyżeczka
- musztarda dijon: 10 g
- limonka: 2 szt.
- cukier puder: 6 g
- papryka chili: 1 szt.
- świeża mięta: 8 listków
Wartości odżywcze: na porcję
- kcal74
- tłuszcz5g
- tłuszcz nasycony1g
- węglowodany7g
- cukry6g
- błonnik2g
- białko2g
Sposób przygotowania
krok 1
Aby przygotować sos do sałatki wiosennej z rzodkiewką i pomidorem, rozgrzewamy olej na patelni, następnie wrzucamy na niego gorczycę i smażymy, aż ziarenka zaczną strzelać. Wsypujemy nasiona do miski i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Gdy gorczyca będzie już chłodna, do miski dodajemy pozostałe składniki dressingu, czyli łyżkę musztardy Dijon, sok wyciśnięty z 2 limonek, 2 łyżeczki cukru pudru, a także 8 posiekanych liści mięty. Na sam koniec dodajemy czerwoną papryczkę chili - należy ją umyć, pozbawić zbędnych elementów i bardzo drobno posiekać. Wszystkie składniki dressingu dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolity sos.
krok 2
Wszystkie warzywa dokładnie myjemy. Pomidory pozbawiamy szypułek i kroimy. Czerwoną cebulę obieramy i siekamy w piórka. Ogórka albo obieramy, albo pozostawiamy skórkę, a następnie kroimy np. w kostkę. Rzodkiewki pozbawiamy ogonków i liści, a potem kroimy na ćwiartki.
krok 3
W dużej misce umieszczamy wszystkie składniki na sałatkę wiosenną z rzodkiewką i pomidorem - układamy kawałki pomidorów, posiekaną cebulę, a także ogórka i rzodkiewkę. Całość delikatnie mieszamy z dressingiem. Gotową sałatkę z rzodkiewką i pomidorem warto odstawić na 10 minut przed zaserwowaniem. Nie należy jednak przygotowywać jej zbyt wcześnie - warzywa w połączeniu z dressingiem mogą puścić za dużo soku i sałatka wiosenna stanie się nieapetyczna.
Źródło: serwis partnerski BBCgoodfood,

