Porady:
- Sałatkę wiosenną możemy podać od razu po przygotowaniu lub po krótkim schłodzeniu w lodówce.
- Pomidorki koktajlowe z powodzeniem zastąpimy słodkimi i soczystymi pomidorami malinowymi.
- Dressing możemy wzbogacić o zioła takie jak oregano, bazylia lub rozmaryn. Równie dobrze sprawdzi się tutaj posiekana natka pietruszki, koperek, rzeżucha, a nawet szczypiorek.
- Do przygotowania sałatki wiosennej, zamiast sałaty możemy użyć rukoli, kapusty pekińskiej, szpinaku bądź roszpunki. Odpowiedni będzie też miks sałat. Warto też poeksperymentować z kiełkami.
- W wersji wegańskiej pomijamy dodatek jajka. Możemy zastąpić je wędzonym tofu. Wystarczy pokroić je w kostkę i wymieszać z warzywami.
- Danie podajemy w towarzystwie świeżej kromki chleba, bułeczki, bagietki lub grzanki. Świetnie sprawdzi się także jako zdrowy i lekki dodatek do karkówki lub kiełbasy z grilla.
Notka redakcyjna:
Sałatka wiosenna – jakim sosem możemy ją polać?
Dressing rewelacyjnie podkreśla smak sałatki. Może być lekki i delikatny lub nieco cięższy oraz bardziej wyrazisty. Wszystko zależy od składników, z których się składa. Poniżej podajemy kilka ciekawych pomysłów na pyszny sos sałatkowy, którym możemy polać nasze danie:
- winegret z miodem – jest wyjątkowo zdrowy, orzeźwiający i delikatny. Zawiera w sobie oliwę z oliwek, sok z cytryny, miód, a także czosnek. Całość doprawiamy solą,
- sos czosnkowy – wyczarujemy go z jogurtu naturalnego, majonezu i czosnku. Odznacza się wyjątkowo głębokim smakiem oraz aromatem. Świetnie sprawdzi się nie tylko do sałatek, ale również do pizzy, zapiekanki, ziemniaków, a nawet pieczonego mięsa,
- dressing koperkowy – to połączenie octu, musztardy, soku z cytryny, oleju oraz koperku. Możemy wzbogacić go również o inne świeże zioła takie jak rozmaryn lub tymianek,
- sos musztardowo–miodowy – żeby go przygotować wystarczy wymieszać musztardę z miodem i sokiem z cytryny. Całość łączymy z niewielką ilością oliwy. Taki dressing z pewnością przypadnie do gustu wszystkim fanom słodko–słonych smaków.
- oliwa z oliwek – nierzadko uzupełniamy ją o bazylię, oregano, zioła prowansalskie lub czosnek. Najlepiej sprawdzi się tutaj ta nierafinowana oliwa – extra virgin. Wzbogaci nasze danie w gorzko–pikantny smak i cudowny aromat.
Sałatka wiosenna – inne warianty
Jeśli zależy nam na tym, żeby nasza sałatka była nieco bardziej sycąca, polecamy dodać do niej:
- boczek – najlepiej smakuje ten chrupiący, grillowany lub podsmażony na patelni. Taki dodatek wspaniale komponuje się z jajkiem oraz sosem czosnkowym,
- kurczaka – przed dodaniem do sałatki, kroimy go na mniejsze kawałki i smażymy na patelni. To świetna alternatywa dla boczku,
- fetę – wystarczy, że pokroimy ją w kostkę i połączymy z resztą składników. Sałatka wiosenna w takim wydaniu będzie jeszcze lepiej smakować, jeśli dodamy do niej oliwy.
Sałatka wiosenna warstwowa
Sałatkę wiosenną warstwową z powodzeniem możemy podać podczas większych imprez rodzinnych. Skrywa ona w sobie wędzonego kurczaka, ser żółty, ugotowane jajka, rzodkiewki oraz szczypiorek. Składniki kroimy drobno, a następnie układamy warstwowo w głębokiej salaterce. Całość polewamy gęstym sosem na bazie majonezu oraz śmietany. Taka sałatka będzie cieszyć oczy i podniebienia wszystkich gości.