
Sałatka z anchois
- ziemniaki: 800 g
- sól: 20 g
- filet z kurczaka: 100 g
- olej słonecznikowy: 150 ml
- ocet winny: 60 ml
- anchois: 6 szt.
- szczypiorek: 0.25 pęczka
- natka pietruszki: 0.25 pęczka
- czosnek: 2 ząbki
- musztarda francuska: 30 g
- pieprz czarny:
- cebula: 1 szt.
- kapary: 50 g
- pieprz czarny: 2 g
Wartości odżywcze: na porcję
- kcal:450
Sposób przygotowania
krok 1
Gotowanie ziemniaków: myjemy je i gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie – od zagotowania wody przez 15–20 min, do miękkości. Odlewamy je, pozostawiamy do wystudzenia, a następnie obieramy ze skórek.
krok 2
Filet z kurczaka: pierś myjemy i smażymy w całości na niewielkiej ilości oleju przez ok. 10 min. Obsmażamy mięso z jednej i drugiej strony. Zdejmujemy, a następnie kroimy na małe paski.
krok 3
Dressing: miksujemy olej z octem winnym i 2 filetami anchois. Szczypiorek kroimy w krążki i siekamy natkę pietruszki. Dodajemy do sosu. Dokładamy musztardę, sól i pieprz. Mieszamy do połączenia składników.
krok 4
Układanie sałatki: ziemniaki kroimy w talarki, a anchois – w paski o szerokości ok. 5 mm. Obieramy cebulę i kroimy ją w krążki. Układamy ziemniaki, pierś kurczaka, kapary, cebulę i anchois aż do wykorzystania wszystkich składników.
krok 5
Podawanie: sałatka z anchois i ziemniakami dobrze prezentuje się ułożona bezpośrednio na talerzach.

