Porady:
- Jeśli mamy problem z podzieleniem arbuza w równą kostkę, to polecamy zakup specjalnej ręcznej krajalnicy, która pozwala wyciąć idealnie równe kwadraty.
- Sałatkę z fetą można zrobić także drążąc w arbuzie małe kulki – do wycinania można użyć wtedy łyżki do krojenia arbuza, która swoim kształtem przypomina łyżkę do lodów.
- Sałatka z arbuzem i fetą smakuje najlepiej, gdy jest schłodzona i podana tuż po przygotowaniu. Jeśli ma być podana na imprezie lub uroczystym obiedzie warto kupić arbuz dzień wcześniej i włożyć go do lodówki. Wyjmujemy go tuż przed rozpoczęciem pracy nad sałatką.
- Sałatkę z arbuzem i fetą możemy wzbogacić o orzechy piniowe, włoskie lub laskowe. Podobnie możemy zrobić z fetą. Zamiast niej możemy użyć innego sera solankowego, mozzarelli lub twarogu.
- Dressing z soku cytryny, oliwy i pieprzu możemy zamienić na inny, np. ziołowy lub klasyczny winegret.
Notka redakcyjna:
Sałatka z arbuza i fety – inne propozycje
Sałatka z arbuza i fety cieszy się dużą popularnością w sezonie letnim, kiedy najbardziej doskwierają nam upały. Nic tak nie gasi pragnienia, dlatego jeśli jeszcze nie próbowaliście tego rodzaju połączeń, to koniecznie musicie to nadrobić.
- Najpopularniejszą wersją jest sałatka owocowa z arbuzem. Tutaj mamy pełną dowolność. Sprawdzą się np. truskawki, czereśnie, różne rodzaje melona, porzeczki, czerwone, białe lub czarne.
- Ciekawą propozycją jest też sałatka z arbuzem na słodko. Kroimy go w kostkę (ok. 200 g), dodajemy kilka gałązek mięty i pokruszony twaróg (ok. 50 g). Całość polewamy 2 łyżkami płynnego miodu wielokwiatowego i delikatnie mieszamy. Wkładamy sałatkę na 10 minut do lodówki. Przed podaniem możemy posypać ją uprażonymi orzechami włoskimi.
- Arbuz dobrze łączy się także z wędlinami. Najlepsze będą produkty wysokiej jakości, np. szynka szwarcwaldzka, parmeńska lub prosciutto. Odpowiednie będą też owoce morza.
Sałatka z arbuzem, niezależnie od użytych składników, najlepiej smakuje schłodzona.
Co można zrobić z arbuza?
Arbuzy najczęściej jemy bez żadnych dodatków, są orzeźwiające, niezwykle soczyste i słodkie. Czasem jednak warto odejść od rutyny i najprostszych rozwiązań. Arbuz może grać główną rolę również w innych daniach. Jedną z naszych propozycji jest sałatka z arbuza i fety. Polecamy również kilka innych ciekawych przepisów:
Dlaczego warto jeść arbuza
Arbuz zwyczajny zwany inaczej kawonem, pochodzi z Południowej Afryki, obecnie hoduje się go na całym świecie. To rodzaj rośliny z rodziny dyniowatych o grubej, zielonej skórce i delikatnym, zazwyczaj czerwonym miąższu. Arbuzy występują także w innych kolorach, popularny jest u nas również żółty. Cechą charakterystyczną są czarne małe i twarde pestki, ale niektóre odmiany hodowlane są bezpestkowe.
Wbrew powszechnej opinii arbuz nie jest owocem, lecz warzywem. Zawiera dużą ilość wody (nawet 93%), dlatego doskonale nawadnia organizm. Jest bogaty w składniki mineralne jak: miedź, żelazo, mangan, cynk, magnez. Zawiera także niewielką ilość sodu. W tym smacznym warzywie znajdziemy także witaminy potrzebne naszemu organizmowi przede wszystkim witaminę A, E i witaminy z grupy B. Dzięki bogactwie składników świetnie wpływa na organizm poddany działaniu wysokich temperatur.