
Sałatka z arbuzem, melonem i krewetkami
Czas całkowity:
Przejdź do składników
- melon: 1 szt.
- arbuz: 0.5 szt.
- krewetki: 24 szt.
- masło: 30 g
- czosnek: 2 ząbki
- czerwona cebula: 1 szt.
- mięta: 30 g
- bazylia: 30 g
- sól: 5 g
- miód: 25 ml
- sok z grejpfruta: 30 ml
- olej z pestek winogron: 30 ml
- pieprz czarny: 3 g
Sposób przygotowania
krok 1
Melon przecinamy na pół, arbuz obieramy ze skóry, usuwamy pestki, oba miąższe wycinamy w kulki albo w kostkę.
krok 2
Krewetki smażymy na maśle z dodatkiem czosnku. Lekko studzimy.
krok 3
Cebulę kroimy w cienkie krążki, liście mięty i bazylii siekamy. Łączymy z przygotowanymi owocami i krewetkami.
krok 4
Wszystkie składniki sosu dokładnie mieszamy, przyprawiamy solą i pieprzem.
krok 5
Całość obficie oblewamy sosem. Podajemy w połówkach melona.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 8/2017.

