Porady:
- Sałatkę z awokado i pomidorem najczęściej podajemy w towarzystwie świeżej kromki chleba, bagietki lub bułki. Równie dobrze sprawdzi się jako zdrowy dodatek do dań obiadowych np. pieczonego lub smażonego mięsa.
- Wybierajmy soczyste i słodkie pomidory np. malinowe, koktajlowe, cherry. Dzięki temu będziemy mieć pewność, że nasza sałatka wyjdzie idealnie.
- Awokado powinno być dojrzałe. Oznacza to, że przy naciśnięciu palcem na skórkę, ta delikatnie zapada się, a następnie wraca do poprzedniego położenia.
- Sałatkę z awokado i pomidorami najlepiej zjeść w dniu przygotowania. Jeśli to nam się nie uda, danie należy przełożyć do miski, przykryć folią do żywności i wstawić do lodówki. Jednak należy pamiętać, że powinniśmy ją spożyć w ciągu 1-2 dni. Zbyt długo przechowywana sałatka podchodzi wodą, a w konsekwencji traci smak oraz świeżość.
- Składniki do potrawy nie powinny być zimne. Jeśli trzymamy warzywa w lodówce, polecamy wystawić je na blat przynajmniej godzinę przed rozpoczęciem przygotowywania sałatki.
- Gotowe danie możemy posypać ziołami np. tymiankiem, rozmarynem. Sprawdzą się zarówno te w formie sproszkowanej, jak i świeże. W przypadku tych drugich należy wcześniej je umyć i osuszyć.
- Sałatę z powodzeniem zastąpimy świeżym szpinakiem, liśćmi bazylii, oregano, a nawet roszponką. Jeśli chcemy możemy wszystkie te produkty wymieszać ze sobą. W ten sposób nie tylko wzbogacimy smak naszej potrawy, ale również podniesiemy jej wartość odżywczą.
Notka redakcyjna:
Sałatka z awokado i pomidorem – o co możemy ją wzbogacić?
Sałatka z awokado i pomidorem to proste połączenie, które zawsze możemy dodatkowo wzbogacić o:
- kurczaka – oczyszczone mięso kroimy w kostkę. Następnie smażymy je na rozgrzanym oleju, aż nabierze złotej barwy. Odstawiamy do ostygnięcia i na końcu łączymy z pozostałymi składnikami,
- boczek – to dobra alternatywa dla kurczaka. Przed dodaniem do sałatki, kroimy go i wytapiamy na patelni. Chrupiący boczek wspaniale smakuje ze świeżymi warzywami,
- jajko – wystarczy je ugotować i pokroić w ćwiartki,
- mozzarellę – możemy zastąpić nią fetę lub połączyć oba sery ze sobą. Mozzarella rewelacyjnie komponuje się z pomidorami i awokado,
- tuńczyka – najlepiej sprawdzi się ten z puszki w sosie własnym. Przed dodaniem do sałatki, należy dokładnie odsączyć go z zalewy.
Sałatka z awokado i pomidorem – czym ją polać?
Sałatkę z awokado i pomidorem najczęściej skrapiamy niewielką ilością oliwy z oliwek. Niekiedy posypujemy ją dodatkowo przyprawami. Jeśli jednak chcemy jeszcze podkręcić smak dania, możemy polać je również:
- sosem winegret – jest wyjątkowo lekki i orzeźwiający. Powstaje na bazie oliwy z oliwek, soku z cytryny, pieprzu oraz soli,
- sosem jogurtowym – kremowy dressing, który możemy wzbogacić dodatkowo o świeże zioła np. koperek, rozmaryn, tymianek. Nadamy mu wtedy wyjątkowego aromatu,
- sosem czosnkowym – wyczarujemy go z czosnku, jogurtu oraz majonezu. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem,
- sosem bazyliowym – rewelacyjnie komponuje się ze świeżymi, soczystymi pomidorami. Żeby go zrobić należy połączyć liście bazylii, ocet balsamiczny, oliwę, sok z cytryny oraz czosnek. Całość dokładnie blendujemy,
- sosem miodowym – odznacza się delikatną, słodką nutą. Wystarczy, że wymieszamy niewielką ilość miodu z sokiem z cytryny oraz oliwą.