Reklama

Apetyczna, łatwa do zrobienia i ciesząca oko swymi barwami sałatka.

Składniki:

30 dag - bakłażanów,
3 szt - pomidory,
2 szt - papryki,
1 pęczek - dymki,
2 łyżki - oliwy,
3 łyżki - suszonego oregano,
sól
sos;
sok z - 1 cytryny,
2 łyżki - utartego sera gouda.

Kroki przygotowania:

Bakłażany umyć, pokroić w grubą kostkę, posolić i odstawić na kilkanaście minut.
Wyłożyć na sitko i odcedzić gorzki sok, który wydzielił się z bakłażanów.
Osuszyć w papierowym kuchennym ręczniku.
Usmażyć na gorącej oliwie.
Pomidory umyć, sparzyć, obrać i pokroić na cząstki.
Paprykę upiec w piekarniku, ostudzić, zdjąć skórkę i pokroić na kawałki.
Dymkę umyć, osuszyć, posiekać szczypior a cebulkę pokroić w półkrążki.
Wszystkie składniki sałatki wymieszać, posypać sola i suszonym oregano, skropić pozostała oliwa.
Sos:
Utarty ser dodać do wyciśniętego z cytryny soku i ucierać razem na gładki sos.
Polać nim sałatkę tuż przed podaniem.
Można udekorować lub nie wg własnej woli - ja udekorowałam surową papryką cząstkami śliwki węgierki, zielonym ogórkiem i natką z fenkuła czy fenkułu?
Smacznego

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama