Porady:
- Składniki na sałatkę można modyfikować wedle uznania. Polecamy spróbować sałatki z białą kiełbasą i jajkami. Dodatkowo ogórek zielony można zastąpić jego konserwową wersją, a zamiast cebuli białej dodać posiekaną na drobno cebulę czerwoną.
- Zamiast sosu majonezowego do sałatki z białej kiełbasy można dodać sos czosnkowy lub sam domowy majonez.
- Sałatkę wielkanocną z białą kiełbasą należy przechowywać w lodówce. Jeśli przygotowujecie ją w większej porcji, podajcie sos osobno. Dzięki temu, nawet na następny dzień, warzywa zachowają swoją chrupkość i nie rozmiękną.
- Sos majonezowy do sałatki z kiełbasą można wzbogacić o dodatek świeżo przeciśniętego przez praskę czosnku, płatków chili lub sproszkowanej, słodkiej papryki.
- Podane w przepisie precle bawarskie można przygotować samodzielnie. Świeżo wypieczone smakują jeszcze lepiej. Jeśli jednak nie przepadacie za ich smakiem, możecie pominąć ich dodatek.
Notka redakcyjna:
Sałatka wielkanocna z białą kiełbasą – przepis
Sałatkę z białą kiełbasą można przygotować na wiele sposobów. Smak mięsa wieprzowego dobrze komponuje się z składnikami, takimi jak jajka, cebula, ugotowane ziemniaki, groszek czy marchewka. Do sałatki można również dodać białą lub czerwoną fasolę z puszki. Warto również pokusić się o pokrojoną w plasterki rzodkiewkę lub ogórek konserwowy.
Sałatkę z kiełbasą najczęściej podaje się z gęstym majonezowym sosem. Równie dobrze sprawdzi się dressing czosnkowy lub jogurtowo–koperkowy. By danie było bardziej sycące, warto zaserwować je w towarzystwie świeżego, domowego pieczywa.
Jak wybrać dobrą białą kiełbasę?
Biała kiełbasa to podstawa wielu świątecznych potraw, jak chociażby żurku, barszczu białego czy sałatek. Podaje się ją również jako samodzielne danie. Podczas zakupów warto zwrócić uwagę na kilka szczegółów, by nasze kulinarne wysiłki nie poszły na marne.
Jakościowe białe kiełbasy przygotowuje się najczęściej z mieszanki mięsa wieprzowego i małych ilości wołowiny. Powinna mieć ona szarawy kolor. Zbyt biała barwa może bowiem świadczyć o dużej zawartości tłuszczu. Z kolei różowe zabarwienie może świadczyć o sporej ilości konserwantów w składzie produktu. Po przekrojeniu, dobra kiełbasa będzie się lekko rozwarstwiać. Już po ugotowaniu, możemy wbić w nią widelec, jeśli wypłynie z niej duża ilość wody i mięsa, w przyszłości lepiej powstrzymać się od zakupu tego samego produktu. Świadczy to bowiem o niskiej zawartości mięsa w wyrobie.