
Sałatka z bobem i fetą
- bób: 200 g
- pomidor: 150 g
- czarne oliwki: 50 g
- feta: 100 g
- rukola: 50 g
- czerwona papryka: 150 g
- cebula dymka: 30 g
- oliwa z oliwek: 40 ml
- sok z cytryny: 15 ml
- sól: 6 g
- pieprz czarny: 2 g
Sposób przygotowania
krok 1
Bób: myjemy pod bieżącą wodą, a następnie wrzucamy na osolony wrzątek. Gotujemy go do miękkości. W zależności od tego, jak młode są nasiona, potrwa to około 10–20 minut. Odcedzamy je i odstawiamy do wystudzenia, po czym zdejmujemy z nich skórkę.
krok 2
Pomidory: nacinamy ostrym nożykiem, umieszczamy je we wrzątku na kilka minut i przekładamy do zimnej kąpieli wodnej. Zdejmujemy z nich skórkę i usuwamy gniazda nasienne, a miąższ kroimy w kostkę.
krok 3
Pozostałe składniki: oliwki odcedzamy z zalewy i przepoławiamy. Paprykę myjemy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kostkę. Cebulę dymkę płuczemy w zimnej wodzie i osuszamy. Siekamy ją razem ze szczypiorkiem. Rukolę myjemy i odsączamy za pomocą wirówki do sałaty. Duże liście rwiemy na mniejsze kawałki. Ser feta kroimy w kostkę.
krok 4
Sałatka z bobem i fetą: rozkładamy rukolę na dużym talerzu lub salaterce. Umieszczamy na niej wszystkie składniki warzywne. Oprószamy je solą i pieprzem. Na koniec układamy kostki sera. Skrapiamy całą kompozycję sokiem z cytryny i oliwą.

