
Sałatka z bobu i cukinii
- cukinia: 4 szt.
- bób: 200 g
- olej: 30 ml
- orzechy włoskie: 5 szt.
- ocet winny: 15 ml
- oliwa z oliwek: 50 ml
Wartości odżywcze: na porcję
- kcal245
- tłuszcz23g
- tłuszcz nasycony3g
- węglowodany5g
- cukry2g
- błonnik4g
- białko5g
Sposób przygotowania
krok 1
Do miseczki wlewamy ocet z białego wina (lub inny, dobry też będzie sok z cytryny) i oliwę z pierwszego tłoczenia. Dla podkreślenia smaku, może użyć wersji smakowej, np. z kawałkami chilli, czosnkowej lub czekoladowej. Wystarczy wymieszać, żeby zrobić taki najprostszy winegret.
krok 2
Do garnka wlewamy wodę, doprowadzamy ją do wrzenia, solimy ją i delikatnie wsypujemy bób. Młody będzie się robił maksymalnie przez 5 minut. Odlewamy go i odstawiamy do ostygnięcia. Potem obieramy, w przypadku pierwszych zbiorów można pominąć ten krok.
krok 3
Jeśli chodzi o cukinie, to możemy użyć wersji mini lub o standardowym rozmiarze. Małe cukinie kroimy na 4-5 kawałków po przekątnej. W przypadku większych, tniemy je wzdłuż na cztery części, a potem na kawałki o grubości 5 mm.
krok 4
Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy cukinie. Smażymy je na średnim ogniu, przez 5-8 minut, ciągle mieszając, aż się zrumienią. Dokładamy bób i podsmażamy całość jeszcze przez 30 sekund. Warzywa zdejmujemy z ognia i jeszcze ciepłe mieszamy z sosem winegret. Podajemy z posiekanymi orzechami włoskimi i grzankami ziołowymi z piekarnika.
Źródło: serwis partnerski BBCgoodfood.com,

