Reklama

Sałatka z bobu i cukinii z dodatkiem orzechów włoskich, skropiona prostym dressingiem, jest lekka i bardzo zdrowa. Wystarczy 25 minut, żeby móc cieszyć się jej smakiem. Może pełnić rolę przystawki, zwłaszcza, jeśli podamy ją z grzankami lub paluszkami grissini. Dobrze sprawdzi się też jako dodatek obiadowy lub w czasie spotkań z grillem w głównej roli. Ten przepis na sałatkę z bobem zaskoczy niejedno podniebienie.

Wartości odżywcze: na porcję

  • kcal245
  • tłuszcz23g
  • tłuszcz nasycony3g
  • węglowodany5g
  • cukry2g
  • błonnik4g
  • białko5g
Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Do miseczki wlewamy ocet z białego wina (lub inny, dobry też będzie sok z cytryny) i oliwę z pierwszego tłoczenia. Dla podkreślenia smaku, może użyć wersji smakowej, np. z kawałkami chilli, czosnkowej lub czekoladowej. Wystarczy wymieszać, żeby zrobić taki najprostszy winegret.

  • krok 2

    Do garnka wlewamy wodę, doprowadzamy ją do wrzenia, solimy ją i delikatnie wsypujemy bób. Młody będzie się robił maksymalnie przez 5 minut. Odlewamy go i odstawiamy do ostygnięcia. Potem obieramy, w przypadku pierwszych zbiorów można pominąć ten krok.

  • krok 3

    Jeśli chodzi o cukinie, to możemy użyć wersji mini lub o standardowym rozmiarze. Małe cukinie kroimy na 4-5 kawałków po przekątnej. W przypadku większych, tniemy je wzdłuż na cztery części, a potem na kawałki o grubości 5 mm.

  • krok 4

    Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy cukinie. Smażymy je na średnim ogniu, przez 5-8 minut, ciągle mieszając, aż się zrumienią. Dokładamy bób i podsmażamy całość jeszcze przez 30 sekund. Warzywa zdejmujemy z ognia i jeszcze ciepłe mieszamy z sosem winegret. Podajemy z posiekanymi orzechami włoskimi i grzankami ziołowymi z piekarnika.

    Źródło: serwis partnerski BBCgoodfood.com,

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama