
Sałatka z boczkiem
- makaron świderki (fusilli): 100 g
- woda: 1000 ml
- sól: 14 g
- boczek wędzony: 250 g
- cebula: 110 g
- papryka: 160 g
- sałata: 200 g
- kapary: 55 g
- czerstwy chleb: 115 g
- olej: 15 g
- pieprz czarny: 2 szczypty
- oregano: 1 szczypta
- rozmaryn: 1 szczypta
- zioła prowansalskie: 1 szczypta
- majonez: 50 g
- jogurt grecki: 50 g
- parmezan: 50 g
Sposób przygotowania
krok 1
Gotowanie makaronu: Do garnka wlewamy litr wody, dodajemy 10 g soli. Gdy woda zacznie wrzeć, wrzucamy do niej makaron. Czekamy, aż całość ponownie zacznie się gotować. Zmniejszamy gaz. Makaron gotujemy przez kolejne 8 minut (lub zgodnie z sugestiami producenta). Po tym czasie odcedzamy zawartość garnka i odkładamy ją do wystudzenia.
krok 2
Smażenie boczku: Mięso kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy je na rozgrzaną patelnię i smażymy, aż osiągnie konsystencję skwarek. Po tym czasie boczek odsączamy i odkładamy do wystudzenia.
krok 3
Przygotowanie warzyw: Paprykę myjemy, usuwamy z niej gniazdo nasienne i kroimy ją w drobną kostkę. Cebulę obieramy i sieczemy w drobne piórka. Sałatę myjemy i rwiemy na drobne kawałki. Kapary odsączamy z zalewy.
krok 4
Grzanki: Chleb kroimy w kostkę. Na rozgrzaną patelnie wlewamy olej. Dodajemy pokrojone pieczywo. Smażymy, aż się zarumienią. Dodajemy po szczypcie soli, pieprzu, oregano, ziół prowansalskich oraz rozmarynu. Odstawiamy do przestudzenia.
krok 5
Sałatka z boczkiem i makaronem: W dużej misce umieszczamy wszystkie warzywa. Mieszamy do połącznia. Dodajemy makaron oraz przestudzony boczek. Całość ponownie mieszamy. Wierzch posypujemy tartym parmezanem i grzankami. Podajemy z dressingiem.

