Reklama

Sałatka z botwinki to sezonowa pyszność, z której warto korzystać szczególnie wiosną i wczesnym latem. Jest lekka, wyrazista w smaku, a do tego pełna witamin i minerałów, dlatego zasługuje na miejsce w codziennym jadłospisie. Jak ją zrobić, żeby zachwycała zbalansowanym smakiem i niecodziennym aromatem? Zobaczcie nasz sprawdzony przepis krok po kroku. Świeża sałatka z botwiny nigdy Wam się nie znudzi.

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Botwina: dokładnie myjemy pęczek w zimnej wodzie. Większe liście rwiemy na kawałki, a mniejsze zostawiamy w całości. Grubsze łodyżki siekamy. Małe buraczki kroimy w cienkie plasterki i skrapiamy łyżeczką soku z cytryny.

  • krok 2

    Sałata: opłukujemy liście pod bieżącą wodą i osuszamy je na ręczniku papierowym lub za pomocą wirówki do sałaty. Rwiemy na mniejsze kawałki i łączymy z botwiną.

  • krok 3

    Pozostałe składniki: ser feta kroimy w kostkę. Orzechy włoskie kruszymy lub siekamy na drobniejsze cząstki.

  • krok 4

    Sałatka z botwinki: w salaterce delikatnie mieszamy liście sałat, buraczki i fetę. Posypujemy je ziarnami słonecznika, pestkami dyni i orzechami włoskimi. Skrapiamy oliwą i pozostałym sokiem z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem.

Porady:

  • Wybierzmy do sałaty najładniejsze, mniejsze listki młodych buraczków. Z pozostałych liści możemy przyrządzić lekki chłodnik lub przygotować botwinkę na zimę.
  • Proponujemy użycie chrupiącej sałaty rzymskiej, ale równie dobrze można wykorzystać rukolę, roszponkę lub szpinak, a nawet gotowy mix zielonych liści. Zadanie ułatwi również skorzystanie z mieszanki sałatkowej orzechów i nasion.
  • Pokrojenie kruchego sera feta w ładną kostkę może wydawać się nie lada wyzwaniem. Proces ten ułatwi maczanie noża w gorącej wodzie.
  • To lekkie danie wspaniale sprawdzi się zarówno na szybki posiłek do pracy lub szkoły, jak i na pożywny lunch. Sałatka z botwiny do obiadu może zastąpić zasmażaną kapustę lub buraczki na ciepło na talerzu z kotletami mielonymi lub pieczenią.
  • Świeży czosnek dobrze komponuje się z botwiną i fetą. Delikatna sałatka z liści buraków zyska dzięki niemu nowy, nieco bardziej wyrazisty charakter. Warto również wykorzystać do tego przepisu sezonowy czosnek niedźwiedzi.
  • Jeśli chcemy, żeby nasz prosta sałatka z botwinki dłużej zachowała świeżość, polejmy ją oliwą i sokiem z cytryny tuż przed podaniem. Mieszankę dobrze osuszonych liści, młodych buraczków, sera oraz posypki z nasion i orzechów możemy przygotować wcześniej i trzymać w lodówce, w szczelnie zamkniętym pojemniku. Należy spożyć ją najpóźniej na drugi dzień.
  • Sałatka z botwinki najlepiej smakuje ze zwykłym winegretem lub z wyrazistym sosem na bazie octu balsamicznego i oliwy. Do tego podstawowego zestawu można dodać również odrobinę miodu, musztardy i sosu sojowego. Jeśli jednak wolimy bardziej gęste i treściwe sosy, możemy użyć pasty tahini, majonezu lub masła orzechowego.

Notka redakcyjna:

Sałatka z botwinki – z czym ją podawać?

Sałatka z botwiny i fety świetnie komponuje się z chrupiącym dodatkiem w postaci grzanek. Ich najprostszą wersję przygotujemy poprzez pokrojenie chleba w kostkę i podsmażenie go na patelni z przyprawami lub czosnkiem. Można też przyrządzić grzanki ziołowe z piekarnika z bagietki lub bułki. Takie kromki warto zapiec z masłem lub aromatyczną oliwą. Sałatka lub surówka z botwiny pysznie smakuje też z groszkiem ptysiowym lub paluchami drożdżowymi.

Orzechy i nasiona, dzięki którym sałatka z botwiny zyskuje niepowtarzalny smak i bogactwo nienasyconych kwasów tłuszczowych, warto wcześniej uprażyć. W ten sposób uwalniamy ich aromat i sprawiamy, że stają się chrupiące. Najlepiej sprawdzą się orzechy włoskie, pestki dyni i ziarna słonecznika, ale świetnie pasują tu również:

Ciekawym dodatkiem do sałatki z botwinki są pestki granatu. Delikatnie chrupią i zaskakują kubki smakowe kwaskowym, lekko cierpkim smakiem, który kontrastuje ze słodyczą młodych buraczków i słonym serem.

Sałatka z botwiny – wariacje

Jakie przepisy na sałatkę z botwinki warto przetestować? Jedna z najpopularniejszych wersji tego dania wykorzystuje słoną fetę, ale możemy również wypróbować łagodniejszą w smaku mozzarellę. Miłośnikom serów posmakuje też botwinka w towarzystwie parmezanu, camemberta lub gorgonzoli. Pomysłów na sałatkę z młodych liści buraków jest całe mnóstwo. Przedstawiamy niektóre z nich.

  • Sałatka z botwiny z jajkiem – to połączenie smaków, które z powodzeniem wykorzystuje chłodnik litewski lub tradycyjna zupa botwinka. Sprawdzi się też w postaci świeżej sałatki z młodych liści. Możemy zrobić zarówno jajko na twardo, jak i jajko w koszulce.
  • Wegańska sałatka z botwinki – z dodatkiem tofu lub ciecierzycy.
  • Sałatka z botwiny i pomidorów koktajlowych – świeża, wiosenna kombinacja. Warto podkreślić ją dressingiem na bazie octu balsamicznego.
  • Sałatka z botwiny z truskawkami i awokado – rodzima mieszanka z nieoczywistym, egzotycznym dodatkiem. Świetnie komponują się z nią chrupiące chipsy z boczku.

Jeśli chcemy, żeby surówka była bardziej sycąca, możemy dodać do niej pokrojone w kostkę ziemniaki lub kaszę bulgur. Inny pyszny pomysł to sałatka z botwiną i batatem.

Liście botwiny – przepisy

Sezon na botwinę trwa krótko, dlatego trzeba cieszyć się nim w pełni. Z zielonych listków z purpurowymi łodyżkami można przyrządzić takie pyszności jak:

  • tarta z botwiny z kozim serem – świetny pomysł na oryginalny i szybki obiad lub wykwintną kolację. Kruche ciasto, młode liście i kozi ser smakują naprawdę wybornie, zwłaszcza w towarzystwie czerwonego wina.
  • risotto z botwinką – włoskie danie w polskiej odsłonie. Zachwyca soczystą barwą i kremową konsystencją.
  • chłodnik litewski – najlepiej podany z młodymi ziemniakami, koperkiem i jajkiem na twardo.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama