Sałatka z buraków i jajka
- buraki: 500 g
- jajka: 4 szt.
- konserwowe ogórki: 150 g
- natka pietruszki: 12 g
- majonez: 100 g
- śmietana: 50 g
- zalewa z ogórków: 30 ml
- cukier: 10 g
- sól: 3 g
- pieprz czarny: 2 g
Sposób przygotowania
krok 1
Buraki: obieramy, kroimy w ćwiartki i wkładamy do garnka. Zalewamy je zimną wodą. Doprowadzamy ją do wrzenia. Możemy dodać do niej sok z cytryny lub ocet, żeby buraki nie straciły koloru. Gotujemy je pod przykryciem przez około 30 minut lub do miękkości. Sprawdzamy je za pomocą końcówki noża. Odcedzamy i studzimy, po czym kroimy w kostkę. Można też przyrządzić je w piekarniku, w skórce, a następnie obrać. Pieczone buraki zachowują wszystkie składniki odżywcze, ale ich przygotowanie jest bardziej czasochłonne.

Justyna Dudek krok 2
Jajka: wyjmujemy wcześniej z lodówki, żeby miały temperaturę pokojową. Wkładamy do rondelka. Zalewamy zimną wodą. Doprowadzamy ją do wrzenia. Gotujemy jajka przez około 8–10 minut (w zależności od ich wielkości). Po upływie tego czasu wkładamy je do kąpieli wodnej z lodem, żeby natychmiast przerwać proces koagulacji białek. Kiedy wystygną, obieramy je i kroimy w kostkę.

Justyna Dudek krok 3
Pozostałe składniki: wyjmujemy ogórki konserwowe (około 4 szt.) ze słoika i je osuszamy. Odlewamy z niego także 2 łyżki słodko-kwaśnej marynaty. Kroimy korniszony wzdłuż na ćwiartki, a następnie w plasterki, żeby powstała niewielka kostka. Natkę pietruszki opłukujemy w zimnej wodzie, osuszamy i siekamy. W oddzielnej miseczce mieszamy składniki na sos – 4 łyżki majonezu, 2 łyżki kwaśnej śmietany (lub gęstego jogurtu) i zalewę z ogórków. Doprawiamy go solą, pieprzem i cukrem.

Justyna Dudek krok 4
Podanie: stopniowo łączymy wszystkie składniki w salaterce. Polewamy ją sosem. Dokładnie mieszamy. Dekorujemy natką pietruszki. Sałatka z buraków i jajka świetnie smakuje także ze świeżym koperkiem (zwłaszcza wiosną) lub szczypiorkiem. Można dodać do niej inne warzywa, na przykład kukurydzę, paprykę lub groszek. Połączenie ogórków i buraków dobrze sprawdza się też w sałatce śledziowej.

Justyna Dudek


