Porady:
- Do sałatki z cykorii można wykorzystać każdy gatunek sera. Ważne, by miał zdecydowany smak i dość zwartą strukturę. Wypróbuj gorgonzolę, cheddar, kozi ser, parmezan lub fetę.
- Ser warto wyjąć z lodówki na pół godziny przed przygotowaniem dania. Dzięki ciepłu uwolni się pełen bukiet jego smaków.
- Sos do sałatki można wzbogacić o czosnek, świeżo wyciśnięty lub granulowany. Dodatkowo zaostrzymy smak, dodając łyżeczkę musztardy.
- Cykoria dobrze komponuje się z owocami, np. z pomarańczą lub z gruszką, i z orzechami, np. z włoskimi lub prażonymi laskowymi.
- Sałatka z cykorii z majonezem zamiast sosu będzie bardziej kaloryczna, ale też zyska też bardziej kremowy i intensywny smak.
Notka redakcyjna:
Sałatka z cykorii i pomarańczy
Sałatka z cykorii i pomarańczy będzie oryginalnym dodatkiem do obiadu – świetnie pasuje również do świątecznych dań. Jej przygotowanie jest proste i szybkie, a efekt na pewno pozytywnie zaskoczy domowników i gości. Połączenie lekkiej goryczy cykorii i słodyczy pomarańczy tworzy nietuzinkowy smak.
Cykorię myjemy, każdy liść osobno, kroimy w cienkie paski. Pomarańczę myjemy, obieramy ze skóry, kroimy na mniejsze kawałki. Oprócz tego dodajemy pokrojone migdały, mogą być ze skórą lub bez niej. Jeśli akurat nie mamy migdałów, sprawdzą się też pokruszone orzechy, laskowe, włoskie, piniowe, a nawet makadamia. Do tego dodajemy rodzynki lub żurawinę – ilość dostosowujemy do swojego smaku (umownie będzie to garść, ok. 10 g). Warto wybierać te niesiarkowane, dzięki temu sałatka z cykorii będzie naprawdę zdrowa. Całość polewamy jogurtem naturalnym i mieszamy.
Jeśli chcemy podać sałatkę jako oddzielne danie to dodajemy wyrazisty w smaku ser lub w wersji wegańskiej tofu. A sos przygotowujemy według przepisu podanego wyżej.
Sałatka z cykorii – idealna na zimę
To doskonałe rozwiązanie na zimowe miesiące. Gdy dostęp do świeżej sałaty jest znacznie ograniczony, cykoria króluje na sklepowych półkach. Jest chrupiąca, ale ma też wyczuwalną nutę goryczki, które przypomina bardziej płatki kwiatów niż klasyczną sałatę.
Cykoria z serem pleśniowym to dobre połączenie smaków i wartości odżywczych. Bogactwo witamin z cykorii i dobrze przyswajalne białko z sera, sprawiają, że powstaje naprawdę zdrowa i – wbrew pozorom – sycąca sałatka.
Sałatka z cykorii: przepisy
Przepis na surówkę z cykorii przygotować można aż z 8 różnych odmian tego warzywa. Ciekawym sposobem na podanie dania będzie przygotowanie sałatki na liściach cykorii. Dzięki temu prostemu sposobowi, sałatka z cykorii stanie się idealną przekąską na imprezę, którą z łatwością można zjeść na stojąco.
Cykorię można też zapiekać w całości, polaną ulubionym sosem, lub faszerować liście warzywami, fasolą, soczewicą, ziemniakami z białym serem albo mięsem. W ten sposób zyskujemy pełne danie obiadowe.