Reklama

Sałatka z fasolą i papryką to prosta, bezglutenowa propozycja na lekką przekąskę. Sprawdzi się jako lunch do pracy. Spróbuj przepisu na sałatkę z fasolą i papryką.

Składniki:

4 papryki (pomarańczowa
żółta
czerwona
biała)
oczyszczone i pokrojone w paski
oliwa
do smaku: sól
pieprz
suszony cząber
majeranek
2 fileciki anchois
2 ząbki czosnku
przepuszczone przez praskę
garstka natki pietruszki
posiekanej + do dekoracji
2 łyżeczki octu sherry
puszka grubej białej fasoli
opłukanej i odsączonej
lub fasoli borlotti
szpinak baby
rukola
świeży tymianek
tarty parmezan

Kroki przygotowania:

Papryki mieszamy z ok. 4 łyżkami oliwy i szczyptami każdej z przypraw. Grillujemy na patelni
aż papryka zmięknie
ale zachowa jędrność. Odkładamy do wystudzenia.
Fileciki anchois rozcieramy dokładnie z czosnkiem
1–2 łyżkami oliwy i natką
przyprawiamy do smaku octem sherry i pieprzem. Taki sos mieszamy z ugrillowaną papryką i fasolą.
Na półmisek wykładamy listki rukoli i szpinaku
paprykę z fasolą
posypujemy parmezanem
listkami tymianku i natką. Podajemy z bagietką.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 9/2018.

Reklama

Porady:

Zobacz: spaghetti z chorizo

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama