Reklama

Sałatka z fasolką, ogórkiem i rzodkiewką to lekki posiłek, stworzony głównie ze świeżych warzyw. Jest niskokaloryczna, bogata w cenne składniki odżywcze i błonnik – idealna, gdy potrzebujemy dodatkowej porcji witamin. Chrupiące nowalijki i pożywna fasolka, połączone z apetycznym, cytrusowo-czosnkowym dressingiem, zachwycają swoim smakiem. Będą jeszcze lepsze, gdy podamy je z grillowaną kromką chleba. Spróbujcie sałatki z fasolką, ogórkiem i rzodkiewką, a będziecie po nią sięgać regularnie

Wartości odżywcze: na porcję

  • kcal209
  • tłuszcz5g
  • tłuszcz nasycony1g
  • węglowodany27g
  • cukry3g
  • błonnik13g
  • białko13g
Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Czosnek obieramy z łupin. Ząbki rozgniatamy tępą stroną noża i tniemy na drobną kosteczkę (możemy je również przecisnąć przez praskę, dzięki temu wydobędziemy z niego więcej aromatu).

  • krok 2

    Świeżą miętę i natkę pietruszki dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy i siekamy. Cytrynę myjemy, parzymy, a następnie ścieramy skórkę z połowy. Owoc przecinamy na pół i wyciskamy sok z jednej części. Rzodkiewkę myjemy i tniemy na cienkie plasterki.

  • krok 3

    Fasolkę (do sałatki najlepsza będzie konserwowa – warto wybrać maślaną, ponieważ jest bardziej miękka, jednak doskonale zastąpią ją inne, np. typu "jaś") odsączamy z zalewy i płuczemy w zimnej wodzie.

  • krok 4

    Świeży ogórek (możemy wybrać szklarniowy lub gruntowy – ważne, by był jędrny) myjemy, przecinamy na pół i usuwamy gniazdo nasienne (najłatwiej zrobić to za pomocą małej łyżeczki). Na końcu kroimy go na cienkie plastry.

  • krok 5

    Rzodkiewkę, ogórek i fasolkę umieszczamy w dużej misie sałatkowej. Jeśli chcemy, możemy składniki przyprawić do smaku szczyptą pieprzu i soli lub odrobiną ulubionych ziół.

  • krok 6

    W niewielkim naczyniu umieszczamy posiekane świeże zioła (natkę pietruszki i miętę, dobrze sprawdzi się też kolendra), czosnek oraz skórkę i sok z cytryny. Dodajemy oliwę z oliwek i wszystko dokładnie mieszamy. Na końcu polewamy warzywa i dokładnie mieszamy, aż wszystko równomiernie pokryje się dressingiem.

  • krok 7

    Sałatkę z fasolką, ogórkiem i rzodkiewką możemy podać z chrupiącą, zrumienioną bagietką, posmarowaną masłem czosnkowym. Będzie też doskonałym dodatkiem do dań z grilla.

    Źródło: serwis partnerski www.BBCgoodfood.com,

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama