
Sałatka z gruszką i gorgonzolą
Czas całkowity:
Przejdź do składników
- szynka parmeńska (prosciutto): 12 plasterków
- masło: 25 g
- gorgonzola: 150 g
- cytryna: 0.5 szt.
- gruszki: 2 szt.
- miód: 4 łyżki stołowe
- rukola: 100 g
- sól: 3 g
- pieprz czarny: 2 g
- rozmaryn: 2 łyżki stołowe
- białe wino: 3 łyżki stołowe
- oliwa z oliwek: 30 ml
Sposób przygotowania
krok 1
Plasterki szynki: rozkładamy na blasze i wstawiamy na 8 min do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C. Wyjmujemy i odstawiamy do wystudzenia.
krok 2
Gruszki: myjemy i kroimy wzdłuż na ćwiartki. Usuwamy gniazda nasienne. Na patelni roztapiamy masło i wkładamy owoce. Skrapiamy je miodem i dodajemy rozmaryn. Smażymy przez 1 min, aż sos zgęstnieje. Wlewamy wino deserowe (np. marsalę) i podgrzewamy przez 2 min, co pewien czas mieszając. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy na bok.
krok 3
Rukola: wykładamy ją na duży półmisek, skrapiamy oliwą i sokiem z połowy cytryny. Oprószamy solą i pieprzem. Mieszamy.
krok 4
Sałatka: do rukoli dodajemy rozkruszoną gorgonzolę, gruszki i czipsy z szynki parmeńskiej. Skrapiamy sosem miodowo-rozmarynowym i od razu podajemy.

