Reklama

Gruszka i gorgonzola to sprawdzone połączenie. Spróbujcie go w tej sałatce z rukoli!

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Plasterki szynki: rozkładamy na blasze i wstawiamy na 8 min do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C. Wyjmujemy i odstawiamy do wystudzenia.

  • krok 2

    Gruszki: myjemy i kroimy wzdłuż na ćwiartki. Usuwamy gniazda nasienne. Na patelni roztapiamy masło i wkładamy owoce. Skrapiamy je miodem i dodajemy rozmaryn. Smażymy przez 1 min, aż sos zgęstnieje. Wlewamy wino deserowe (np. marsalę) i podgrzewamy przez 2 min, co pewien czas mieszając. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy na bok.

  • krok 3

    Rukola: wykładamy ją na duży półmisek, skrapiamy oliwą i sokiem z połowy cytryny. Oprószamy solą i pieprzem. Mieszamy.

  • krok 4

    Sałatka: do rukoli dodajemy rozkruszoną gorgonzolę, gruszki i czipsy z szynki parmeńskiej. Skrapiamy sosem miodowo-rozmarynowym i od razu podajemy.

Porady:

Rukola z gruszkami i sosem serowym: Gruszki obieramy, kroimy w kliny, skrapiamy sokiem z cytryny. Ser z niebieską pleśnią kruszymy i roztapiamy z kremówką na gładki sos. Gruszki układamy na rukoli i polewamy ciepłym sosem serowym. Podajemy posypane podprażonymi orzechami włoskimi.

Zobacz też przepis: Burger drobiowy z gruszką, gorgonzolą i groszkiem cukrowym

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama