
Sałatka z jarmużem to pyszny, lekki i pożywny posiłek. Prosta i zrównoważona kompozycja jest jednocześnie ogromną skarbnicą składników odżywczych. Świeże liście jarmużu dbają o dostawę witamin z grupy B, błonnika i żelaza. Pomidory dostarczają potas, a ser – pożywne tłuszcze, wapń i fosfor. To nie wszystko. Ważnym dodatkiem są pestki dyni, które nie tylko potęgują właściwości zdrowotne, ale także sprawiają, że sałatka z jarmużem przyjemnie chrupie.
- jarmuż: 100 g
- pomidor: 1 szt.
- feta: 100 g
- oliwa z oliwek: 30 ml
- zioła prowansalskie: 2 g
- sól:
- pieprz czarny:
- pestki dyni: 15 g
Sposób przygotowania
krok 1
Jarmuż: dokładnie myjemy, a następnie rwiemy liście na małe kawałki, oddzielając je od łodyg.
krok 2
Pomidor: myjemy, wycinamy gniazdo nasienne i kroimy w kostkę.
krok 3
Ser feta: odlewamy wodę i kruszymy na małe kawałki.
krok 4
Kompozycja: wszystkie składniki przekładamy do miski. Polewamy oliwą zmieszaną z ziołami prowansalskimi. Dodajemy sól i pieprz. Mieszamy, a na koniec posypujemy pestkami dyni.
krok 5
Podawanie: sałatka z jarmużem najlepiej smakuje po chwili, gdy liście polane oliwą trochę zmiękną
Porady:
- Do sałatki najlepsze są młode liście jarmużu, których nie trzeba smażyć ani blanszować, ponieważ są naturalnie miękkie. Wystarczy tylko oderwać je od łodyg i gotowe. Starsze liście należy zmiękczyć, zanim dodamy je do sałatki.
- W kompozycji doskonale sprawdzi się także odrobina soku z cytryny, który nie tylko zaostrzy smak, ale także ułatwi wchłanianie żelaza.
- Zamiast mieszanki suszonych ziół, sprawdzą się także świeże liście bazylii, oregano, tymianku lub kolendry.
- W sałatce najlepiej smakują soczyste pomidory o zwartej strukturze, takie jak malinowe, paprykowe, daktylowe lub cherry.
- Poza sezonem możemy sięgnąć po suszone pomidory w oliwie, które dodadzą kompozycji bardziej wytrawnych nut.
- Pestki dyni możemy dodatkowo podprażyć na patelni, aby były jeszcze bardziej aromatyczne i chrupiące.
- Sałatka z jarmużem i serem feta świetnie smakuje również z płatkami migdałów lub pestkami słonecznika.
Notka redakcyjna:
Sałatka z jarmużem – warianty przepisu
Jarmuż, ser feta, pomidory i oliwa z oliwek – to klasyka, która trafia do najszerszego grona kulinarnych smakoszy. Dla osób, które lubią eksperymenty w kuchni, podstawowy przepis na sałatkę z jarmużem może być punktem wyjścia dla wielu różnych modyfikacji:
- sałatka z jarmużem i truskawkami – to opcja dla tych, którzy gustują w połączeniu słodkich i słonych smaków. Do liści jarmużu i truskawek możemy dodać nie tylko fetę, ale także bardziej ostry lazur, gorgonzolę lub kremowy brie. Dla wzbogacenia kompozycji sprawdzą się orzechy, suszona żurawina i awokado, a także słodki winegret z miodem,
- sałatka z jarmużem, jajkiem i awokado – to z kolei kompozycja, która zadba o solidną porcję witamin i składników odżywczych, więc idealnie sprawdzi się na lunch do pracy. Żeby całość była bardziej sycąca, możemy dodać kaszę jaglaną.
- sałatka z jarmużu z kurczakiem – wystarczy do podstawowych składników dodać filety z kurczaka. Mięso w całości smażymy na patelni, grillujemy lub pieczemy w piekarniku, a dopiero potem kroimy w paski, dzięki czemu jest soczyste w środku.
Dressing do sałatki z jarmużem
Dressing to niewielki dodatek, który ma decydujący wpływ na odbiór sałatki. Oliwa z dodatkiem ziół pozwala zachować naturalny smak składników. Czasem jednak mamy ochotę na bardziej słodką, ostrą lub po prostu inną wersję. Poniżej kilka propozycji dressingów, które świetnie pasują do sałatki z jarmużem i fetą:
- sos aioli – pyszny kremowy dodatek na bazie żółtka, oliwy i czosnku,
- dressing jogurtowy – delikatna kompozycja z jogurtem naturalnym i koperkiem,
- sos miodowo–musztardowy – pyszny słodko–ostry dodatek na bazie musztardy dijon, miodu, soku z cytryny i oliwy z oliwek.
Innym dobrym pomysłem na dressing do sałatki są oliwy smakowe, np. z dodatkiem bazylii, papryczki chili lub czosnku. Taką oliwę warto przygotować samodzielnie, dodając wybrany składnik. Wtedy mamy pewność, że oliwa nie zawiera niepotrzebnych wzmacniaczy smaku i konserwantów.
Co zrobić, żeby zmiękczyć jarmuż?
Kiedy mija sezon na młody jarmuż i mamy do dyspozycji już tylko nieco starsze i twardsze liście – nic straconego. Jest kilka sposobów na to, żeby sałatka z dojrzałym jarmużem smakowała równie dobrze:
- blanszowanie – liście oddzielamy od łodyg i wrzucamy na 2–3 min do gotującej się wody. Przekładamy na sitko i przelewamy zimną wodą. Dzięki temu będą miękkie, ale także lekko chrupiące,
- smażenie – umyte i suche liście wrzucamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju lub oliwy z oliwek. Krótko podsmażamy ze szczyptą soli. A jeśli lubimy bardzo chrupiące dodatki, możemy przygotować chipsy z jarmużu,
- ugniatanie – starsze liście jarmużu możemy także zmiękczyć na zimno. Przed dodaniem do sałatki polewamy je oliwą i skrapiamy sokiem z cytryny, a następnie przez krótką chwilę ugniatamy dłonią.

