
Sałatka z kiełbasą
Czas całkowity:
Przejdź do składników
- biała kiełbasa: 250 g
- czerwona cebula: 1 szt.
- rzodkiewka: 0.5 pęczka
- kiszone ogórki: 50 g
- sól: 2 g
- pieprz czarny: 2 g
- musztarda: 2 g
- ocet winny: 50 ml
- olej słonecznikowy: 50 ml
- gałka muszkatołowa: 2 g
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie składników: rzodkiewki myjemy i osuszamy, kroimy w plastry. Czerwoną cebulę obieramy i tniemy w drobne krążki. Kiełbasę bawarską i korniszony rozcinamy w cienkie plasterki. Wszystko razem mieszamy w misce.
krok 2
Sos do sałatki z kiełbasą: mieszamy musztardę (średniej ostrości), ocet winny (lub ziołowy albo jabłkowy) i olej słonecznikowy (lub rzepakowy), doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Wlewamy go do wcześniej przygotowanych składników.
krok 3
Macerowanie: sos wlewamy do sałatki, mieszamy. Odstawiamy ją na co najmniej 30 minut. Po tym czasie ponownie ją doprawiamy do smaku, mieszamy.

