Reklama

Sałatka z kiełbasą to jeden z klasycznych przepisów kuchni niemieckiej. Jest sycąca i jednocześnie dość lekka, dzięki chrupiącej rzodkiewce, cebuli i ogórkom kiszonym. W Niemczech to częsty bywalec w pubach. Ale my podajemy oryginalny przepis na sałatkę z kiełbasą bawarską, którą bez problemu przygotujecie w domu. Można ją jeść samodzielnie lub potraktować jako dodatek do dania głównego, to również świetna przystawka.

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Przygotowanie składników: rzodkiewki myjemy i osuszamy, kroimy w plastry. Czerwoną cebulę obieramy i tniemy w drobne krążki. Kiełbasę bawarską i korniszony rozcinamy w cienkie plasterki. Wszystko razem mieszamy w misce.

  • krok 2

    Sos do sałatki z kiełbasą: mieszamy musztardę (średniej ostrości), ocet winny (lub ziołowy albo jabłkowy) i olej słonecznikowy (lub rzepakowy), doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Wlewamy go do wcześniej przygotowanych składników.

  • krok 3

    Macerowanie: sos wlewamy do sałatki, mieszamy. Odstawiamy ją na co najmniej 30 minut. Po tym czasie ponownie ją doprawiamy do smaku, mieszamy.

Porady:

  • Sałatkę z kiełbasą według niemieckiej, oryginalnej receptury najlepiej jest robić z białą cielęco–wieprzową kiełbasą bawarską, w której wyczuwalne są nuty pietruszki i cytryny. Jeśli, jednak nie mamy do niej dostępu, to z powodzeniem możemy zastąpić ją białą kiełbasą wieprzową.
  • Sałatkę z kiełbasą bawarską możemy podać z dodatkiem świeżego pieczywa, np. bagietki lub z preclami bawarskimi. Sprawdzą się również grzanki czosnkowe.
  • Taka sałatka to także świetny pomysł na wykorzystanie białej kiełbasy, która została nam z wielkanocnego stołu. To też ciekawy pomysł, urozmaicający spotkania przy grillu.
  • Sałatkę z kiełbasą można dodatkowo ozdobić posiekanym szczypiorkiem, natką pietruszki lub kolendrą.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama