
Sałatka z kurczakiem, groszkiem i fetą
Lekkie, bogate w błonnik danie! Sałatka z kurczakiem, groszkiem i fetą to propozycja, którą przygotujecie w 20 minut. Można podać na obiad lub kolację.
Składniki:
pojedynczy filet z piersi kurczaka
sok z cytryny
duża szczypta suszonej bazylii
grzanki: ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
kawałek ciabatty
sałatka: 250 g młodego zielonego groszku
100 g strączków młodego zielonego groszku
garść pędów (lub kiełków) młodego zielonego groszku
pęczek natki pietruszki, posiekanej
150 g sera typu feta, pokruszonego
łyżka orzeszków pinii, uprażonych
sos: 3 łyżki oliwy
3 łyżeczki octu z czerwonego wina
łyżeczka musztardy dijon
do smaku: sól, pieprz, cukier
do smażenia: oliwa
Kroki przygotowania:
Na grzanki: na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy czosnek, podsmażamy. Wkładamy kawałki ciabatty, obsmażamy na rumiano, potrząsając patelnią. Odkładamy, najlepiej na kuchenny ręcznik, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Groszek – ziarenka i strączki – blanszujemy 1 min w lekko osolonym i ocukrzonym wrzątku. Odcedzamy, wrzucamy do wody z kostkami lodu. Odsączamy, osuszamy i mieszamy z pędami i natką.
Składniki na sos dokładnie mieszamy. Wymieszaną zieleninę wykładamy na talerz, polewamy sosem, kładziemy plastry kurczaka, posypujemy fetą i piniami, a na koniec grzankami.
Przepis pochodzi z magazynu "Mojego Gotowania" nr 6/2018
Notka redakcyjna:
Bardzo dekoracyjnym, pysznym i zdrowym dodatkiem będą tu pędy groszku.

