
Sałatka z kurczakiem i żurawiną
Sałatka z kurczakiem ze słodką nutą - wszystko za sprawą karmelizowanej żurawiny i sosu na bazie mandarynek. Chrupkości dodają radicchio i pestki granatu. Taka sałatka z kurczakiem to idealny lunch.
Składniki:
olej rzepakowy
2 czerwone szalotki
2–3 mandarynki
2 łyżki octu z czerwonego wina
sól
pieprz
filet z piersi kurczaka
100 g mieszanych pestek (słonecznika
dyni) i orzechów
50 g suszonej żurawiny
łyżka miodu
2 główki radicchio
2 główki rzymskiej sałaty
jogurt naturalny
owoc granatu
kilka gałązek estragonu i tymianku
Kroki przygotowania:
Na patelni rozgrzewamy trochę oleju
wrzucamy pokrojone w talarki szalotki i podsmażamy
aż zaczną się przypiekać. Ścieramy do nich trochę skórki z mandarynek
wciskamy z nich sok
trzymamy na dużym ogniu
aż sos zgęstnieje. Zlewamy do miseczki
ucieramy z octem i 4–5 łyżkami oleju
przyprawiamy do smaku (zamiast soli warto wypróbować sos sojowy).
Wycieramy patelnię
ponownie rozgrzewamy trochę oleju
wkładamy pokrojone w paski mięso. Kiedy zacznie się złocić
dodajemy pestki
żurawiny i miód
karmelizujemy.
Radicchio i sałaty rwiemy na kawałki do salaterki
mieszamy z sosem
na wierzch kładziemy mięso
kleksy jogurtu
posypujemy pestkami granatu i listeczkami ziół.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 2/2017
Porady:
Zobacz też: sałatka z jarmużem

