Porady:
- Pierś z kurczaka warto zamarynować wcześniej i schłodzić w lodówce, aby przeszła smakiem. Oprócz soli możecie dodać ulubione zioła, np. prowansalskie lub mieloną paprykę.
- Surową pierś z kurczaka można przechowywać w lodówce przez 2 dni.
- Jeśli pesto wyjdzie wam zbyt gęste, dodajcie więcej oliwy.
- Sałatka z kurczakiem i fetą dobrze smakuje również z klasycznym sosem winegret.
- Jeśli chcecie, aby wasza sałatka wyglądała efektowniej, posypcie ją prażonymi płatkami migdałów lub posiekanymi orzechami włoskimi.
- Sałatkę możecie przygotować również z pieczonym kurczakiem – taka wersja będzie bardziej lekkostrawna. Wtedy najlepiej jest upiec filet w całości, aby nie był suchy w środku.
Notka redakcyjna:
Sałatka z kurczakiem i fetą – dodatki
Do powyższej kompozycji świetnie pasują pomidorki koktajlowe lub suszone pomidory. Sałatka z kurczakiem i fetą dobrze smakuje także z dodatkiem:
- winogron,
- arbuza,
- oliwek,
- kaparów,
- czerwonej cebuli
- lub prażonych pestek dyni czy słonecznika.
Do sałatki możecie dodać minigrzanki – takie jak do sałatki cezar. Aby je zrobić wystarczyć na suchej patelni podprażyć pokrojone w kostkę pieczywo.
Jaki filet z kurczaka wybrać?
Mięso z kurczaka jest zdrowe, jeśli kupujecie je z dobrego źródła. Filet drobiowy zawiera dużo łatwoprzyswajalnego białka, witaminy z grupy B, a także cynk, magnez, fosfor i selen. Ważne jest jednak to, aby kupione przez was mięso było świeże i nie zawierało niepotrzebnych antybiotyków oraz hormonów.
Jak ocenić, czy mięso z kurczaka jest świeże? Zwróćcie uwagę na to, czy:
- filet jest jędrny i sprężysty,
- ma ładny różowy kolor,
- nie klei się.
Jeśli mięso jest sine lub ma żółtawy odcień, a jego powierzchnia jest lepka, to znak, że jest nieświeże.
Sałatka z kurczakiem i fetą na imprezę
Szukacie pomysłów na przekąski na imprezę? Sałatka z kurczakiem i serem feta to „strzał w dziesiątkę” na szwedzkim stole. Możecie ją podać w dużej misce lub w mniejszych salaterkach.
Dobrym pomysłem na jej podanie są bambusowe łódeczki lub małe słoiki. Możecie wtedy poporcjować sałatkę tak, aby w każdym naczyniu znalazły się wszystkie składniki. W ten sposób unikniecie sytuacji, w której po jakimś czasie w misce zostaje sama sałata bez sera i piersi z kurczaka.
Bez względu na sposób podania sałatki, pamiętajcie o tym, aby goście mieli ją czym nałożyć. Jeśli zdecydujecie się na porcje w małych salaterkach, w każdej z nich powinien znaleźć się mały widelec.