Porady:
- Sałatka z makaronem i kapustą pekińską najlepiej smakuje po kilku godzinach w lodówce, więc warto przygotować ją z wyprzedzeniem.
- Taką sałatkę można przyrządzić z dowolnego rodzaju makaronu, na przykład świderków, kokardek, kolanek, muszelek czy rurek.
- Jeśli nie macie makaronu, nie straconego! Sałata z kapusty pekińskiej świetnie smakuje też z ryżem.
- Warto pamiętać, że czas gotowania makaronu liczy się od momentu, w którym woda ponownie będzie się gotowała (po jego dodaniu).
- Osoby na diecie bezglutenowej mogą dodać do sałatki z makaronem i kapustą pekińską makaron kukurydziany lub z groszku zielonego. Sałatka zyska dodatkowy smak i kolor. Znanym zamiennikiem będzie też sałatka z makaronem ryżowym i kapustą pekińską.
- W wersji wegetariańskiej wystarczy pominąć szynkę z listy składników.
- Jeśli zależy nam na sałatce z mniejszą ilością kalorii to można zrezygnować z dodawania sosu winegret, który bazuje na oliwie. Z kolei majonez można zastąpić sosem jogurtowym lub samym jogurtem – gęstym, np. typu greckiego.
- Polecamy samodzielne przygotowanie majonezu do sałatki.
Notka redakcyjna:
Sałatka z makaronem i kapustą pekińską – wersja wegańska
Sałatkę z makaronem można przygotować również w wersji wegańskiej. Robi się ją dokładnie tak samo, jak w przepisie podanym wyżej. Oczywiście nie dodajemy do niej szynki lub używamy wegańskiej wędliny. Świetnie pasuje tu wegański bekon, który będzie smakował jeszcze lepiej po wcześniejszym podsmażeniu. Tradycyjny majonez zastępujemy majonezem wegańskim, np. sojonezem, na który przepis podajemy tutaj. W lżejszym wariancie dodajemy wegański jogurt. I sałatka gotowa.
Sałatka z makaronem i kapustą pekińską – inne warianty
Sałatka makaronowa z kapustą daje duże pole do popisu, składniki można zmieniać dowolnie i dostosowywać je do swojego smaku. Z całą pewnością dobrze pasuje tu fasola czerwona – można użyć tej z puszki lub ugotować ją w domu, jednak wtedy trzeba przeznaczyć więcej czasu na przygotowania. Dobrze komponuje się z taką sałatką również groszek zielony, całość zyska nieco słodszy smak. Zamiast świeżej papryki sprawdzi się też papryka konserwowa. Sałatka będzie bardziej wyrazista, gdy dodamy ogórki konserwowe lub kiszone, najlepiej domowej roboty.
Szynkę można zastąpić tuńczykiem z puszki, w oleju lub w sosie własnym. I oczywiście świetną alternatywą będzie sałatka z kapusty pekińskiej, z kurczaka i makaronu. Filet z kurczaka można podsmażyć, udusić na parze lub upiec, każda wersja będzie pyszna.
Można też poeksperymentować z przyprawami. Sałatkę z makaronem i kapustą pekińską można doprawić ziołami: bazylią, tymiankiem, oregano, a także papryką w proszku (słodką lub ostrą), białym pieprzem lub zielonym, marynowanym.