Reklama

Sałatka z makaronem, kurczakiem i mango to lekki i pożywny posiłek na bazie makaronu ryżowego. Jest delikatny, sprężysty, w dodatku bezpieczny dla osób z nietolerancją glutenu. Świetnie łączy się z cytrusowym dressingiem i soczystymi, tropikalnymi owocami. Do przygotowania warto wykorzystać mięso, które pozostało nam z obiadu – miłośnicy kuchni zero waste będą zachwyceni. Wypróbujcie ten przepis na sałatkę z kurczakiem i mango, która posmakuje każdemu.

Wartości odżywcze: na porcję

  • kcal424
  • tłuszcz9g
  • tłuszcz nasycony2g
  • węglowodany56g
  • cukry17g
  • błonnik4g
  • białko27g
Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Jeśli chcemy, żeby nasze danie było ekspresowe, do przygotowania sałatki możemy użyć gotowego mięsa drobiowego. Możemy je upiec wcześniej, np. z przepisu na kurczaka z frytkownicy beztłuszczowej.

  • krok 2

    Kurczaka rozdrabniamy (możemy go również pociąć na niewielkie kawałki). Papryczki chilli rozcinamy na pół, pozbywamy się gniazd nasiennych i siekamy na drobną kostkę.

  • krok 3

    Mango odcinamy przy samej pestce, wzdłuż jej płaskiej części. Powtarzamy tę czynność z drugiej strony owocu. Następnie obie połówki nacinamy nożykiem w szachownicę (należy robić to delikatnie, by nie przeciąć skórki), wywijamy, a powstałego "jeżyka" ścinamy łyżką lub nożem. Warto również wykorzystać miąższ, który pozostał wokół pestki: skórkę obieramy, a resztę mango odcinamy i kroimy w kostkę.

  • krok 4

    Makaron ryżowy umieszczamy w głębokim naczyniu i zalewamy wrzątkiem (woda powinna przykryć wszystkie nitki). Odstawiamy na 15 minut, aż zmięknie.

  • krok 5

    Przygotowujemy dressing: limonki myjemy, parzymy. Pierwszą kroimy w ćwiartki i odkładamy (będzie nam potrzebna do skropienia potrawy). Drugą przecinamy na pół i wyciskamy sok do niewielkiej miski. Dodajemy sos rybny, olej sezamowy i płynny miód (jeżeli mamy skrystalizowany, możemy go wcześniej rozpuścić w rondelku). Doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy do połączenia w jednolity sos.

  • krok 6

    Gdy makaron jest już sprężysty, odcedzamy go, płuczemy pod zimną wodą i odsączamy na sitku. Następnie umieszczamy w misie i dodajemy kurczaka, mango oraz chilli. Wszystko polewamy dressingiem i mieszamy.

  • krok 7

    Sałatkę z makaronem, kurczakiem i mango wykładamy na talerze. Świetnie smakuje skropiona sokiem z limonki, który sprawi, że potrawa będzie wyrazista i świeża.

    Źródło: serwis partnerski BBCgoodfood.com,

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama