
Sałatka z makaronem, kurczakiem i mango
- makaron ryżowy: 200 g
- limonka: 2 szt.
- miód: 15 ml
- sos rybny: 15 ml
- olej sezamowy: 15 ml
- kurczak: 320 g
- mango: 560 g
- kolendra: 20 g
- papryka chili: 40 g
Wartości odżywcze: na porcję
- kcal424
- tłuszcz9g
- tłuszcz nasycony2g
- węglowodany56g
- cukry17g
- błonnik4g
- białko27g
Sposób przygotowania
krok 1
Jeśli chcemy, żeby nasze danie było ekspresowe, do przygotowania sałatki możemy użyć gotowego mięsa drobiowego. Możemy je upiec wcześniej, np. z przepisu na kurczaka z frytkownicy beztłuszczowej.
krok 2
Kurczaka rozdrabniamy (możemy go również pociąć na niewielkie kawałki). Papryczki chilli rozcinamy na pół, pozbywamy się gniazd nasiennych i siekamy na drobną kostkę.
krok 3
Mango odcinamy przy samej pestce, wzdłuż jej płaskiej części. Powtarzamy tę czynność z drugiej strony owocu. Następnie obie połówki nacinamy nożykiem w szachownicę (należy robić to delikatnie, by nie przeciąć skórki), wywijamy, a powstałego "jeżyka" ścinamy łyżką lub nożem. Warto również wykorzystać miąższ, który pozostał wokół pestki: skórkę obieramy, a resztę mango odcinamy i kroimy w kostkę.
krok 4
Makaron ryżowy umieszczamy w głębokim naczyniu i zalewamy wrzątkiem (woda powinna przykryć wszystkie nitki). Odstawiamy na 15 minut, aż zmięknie.
krok 5
Przygotowujemy dressing: limonki myjemy, parzymy. Pierwszą kroimy w ćwiartki i odkładamy (będzie nam potrzebna do skropienia potrawy). Drugą przecinamy na pół i wyciskamy sok do niewielkiej miski. Dodajemy sos rybny, olej sezamowy i płynny miód (jeżeli mamy skrystalizowany, możemy go wcześniej rozpuścić w rondelku). Doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy do połączenia w jednolity sos.
krok 6
Gdy makaron jest już sprężysty, odcedzamy go, płuczemy pod zimną wodą i odsączamy na sitku. Następnie umieszczamy w misie i dodajemy kurczaka, mango oraz chilli. Wszystko polewamy dressingiem i mieszamy.
krok 7
Sałatkę z makaronem, kurczakiem i mango wykładamy na talerze. Świetnie smakuje skropiona sokiem z limonki, który sprawi, że potrawa będzie wyrazista i świeża.
Źródło: serwis partnerski BBCgoodfood.com,

