Reklama

Świetny dodatek np. do mięsa z grilla, ale robię ją też na Wigilię bo rodzinie bardzo smakuje.

Składniki:

5 sporych ziemniaków
2-3 duże, ale twarde ogórki kiszone [najlepiej własnej roboty]
1 jabłko
3 jajka
1 duża cebula czerwona
kilka łyżek majonezu
3 słoiczki [ 0,33l ] grzybków marynowanych [podgrzybki + kurki + maślaki]
2-3 ząbki czosnku
do smaku: pieprz mielony, sól
pęczek szczypiorku cienkiego
pół pęczka koperku
pół pęczka natki pietruszki
kubeczek jogurtu naturalnego 150g

Kroki przygotowania:

Ziemniaki ugotować w mundurkach, ostudzić, obrać, pokroić w plastry albo grubą kostkę. Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek, pokroić w kosteczkę. Cebulę pokroić w cienkie półplasterki lub kostkę, zblanszować. Grzyby odcedzić z zalewy, większe można pokroić na drobniejsze kawałki. Jabłko i ogórki też pokroić w kostkę. Wszystkie pokrojone składniki wrzucić do miski, dodać posiekaną zieleninę, lekko wymieszać. Majonez połączyć z jogurtem, przyprawić zmiażdżonym czosnkiem, solą, pieprzem i polać sałatkę. Wstawić na przynajmniej 1 godzinę do lodówki
żeby się zmacerowała. Podawać przybraną zielonymi listkami natki, szczypioru i całymi grzybkami. Latem wykorzystuję młode ziemniaki, które po ugotowaniu przekrawam tylko na pół albo na ćwiartki.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama