
Sałatka z młodych ziemniaków (z wołowiną)
- młode ziemniaki: 300 g
- świeża mięta: 1 pęczek
- wołowina: 100 g
- oliwa z oliwek: 20 g
- majonez: 200 g
- czosnek: 1 ząbek
- awokado: 260 g
- sok z cytryny: 25 ml
- rzodkiewka: 150 g
- karczochy: 150 g
- cebula dymka: 120 g
- sól: 2 szczypty
- pieprz czarny: 1 szczypta
Sposób przygotowania
krok 1
Gotowanie młodych ziemniaków: Wyszorowane ziemniaki i połowę mięty wrzucamy do średniego rondla, zalewamy wrzącą wodą, wsypujemy łyżeczkę soli i gotujemy 10–15 min. Odcedzamy je i odkładamy do wystudzenia.
krok 2
Przygotowanie mięsa: Wołowinę nacieramy oliwą, przekładamy na rozgrzaną patelnię z dodatkiem oliwy i o obsmażamy ze wszystkich stron. Gdy mięso równomiernie się przyrumieni, przekładamy je do piekarnika rozgrzanego do 200°C na około 8 minut. Po tym czasie przekładamy je na talerz, oprószamy solą i pieprzem, przykrywamy folią i odstawiamy, aby odpoczęło i lekko ostygło.
krok 3
Dressing do sałatki z wołowiną: Pozostałe liście mięty sieczemy na drobno i przekładamy do miski. Dodajemy majonez, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz oraz około 2 łyżki wody. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
krok 4
Sałatka z młodych ziemniaków: Awokado obieramy, usuwamy pestkę i kroimy w spore kawałki, skrapiamy sokiem z cytryny. Ziemniaki przecinamy w poprzek na pół. Mięso tniemy ostrym nożem w cienkie plastry. Rozkładamy mięso i ziemniaki na półmisku, na wierzchu rozrzucamy pokrojone rzodkiewki, przecięte na ćwiartki karczochy i kawałki awokado. Skrapiamy obficie dressingiem i posiekaną dymką ze szczypiorem.

