Porady:
- Z podanej proporcji wyjdzie nam ok. 10 słoików o pojemności 360 ml lub 7 o pojemności 600 ml.
- Tak przygotowaną sałatkę z ogórków do słoików można jeść już kolejnego dnia, jednak najlepsza staje się po kilku dniach marynowania. Oczywiście można ją też zawekować i przechowywać nawet przez kilka miesięcy. Przez cały ten czas ogórki nie stracą smaku ani wartości odżywczych, a wręcz przeciwnie, będą jeszcze smaczniejsze.
- Sałatka z ogórków powinna być odstawiona do góry dnem na gorąco, żeby słoiki dobrze się zamknęły, chyba, że używamy wersji weck, wtedy nie jest to konieczne.
- Pasteryzację można przeprowadzić też na sucho, w piekarniku w 110 stopniach Celsjusza przez 20 minut lub w zmywarce ustawionej na 70 stopni.
Notka redakcyjna:
Sałatka z ogórków do słoików - modyfikacje
Sałatka z ogórków do słoików to przepis, który znamy jeszcze z kuchni naszych mam i babć. Plasterki marynowanych ogórków od lat pojawiają się na naszych stołach i zapełniają szafki w spiżarniach oraz piwnicach. To jeden z najpopularniejszych, zaraz po ogórkach kiszonych, zimowych przetworów. To świetna propozycja dla osób, które szukają szybkich smakołyków, gdyż takie ogórki w plastrach znacznie szybciej przechodzą smakami zalewy, niż te niż marynowane w całości.
Przepis podstawowy składa się z plasterków świeżych ogórków gruntowych (obranych lub ze skórką), papryki, marchewki i cebuli w zalewie octowej. Można jednak połączyć w jednym słoiku inne warzywa, komponując pyszne mieszanki.
- Na smak wpłyniemy również zmieniając grubość plastrów marchwi, grubsze będą zdecydowanie najtwardszym składnikiem, który będzie przyjemnie chrupał. Cienkie zaś dobrze skomponują się z pozostałymi składnikami.
- Możemy też wprowadzić wizualną modyfikację - wystarczy wybrać inny kolor papryki lub połączyć kilka.
- Z czym warto jeszcze połączyć ogórki? Szczególnie dobrze smakuje sałatka z ogórka i cukinii, którą możemy dodać zamiast papryki.
Kiedy wiemy już jakie składniki włożymy do słoików, czas zabrać się za zalewę. Przepis na marynatę do ogórków składa się z prostych składników: wody, octu, cukru i przypraw. Mieszankę tę można jednak urozmaicić dodatkiem:
- kurkumy,
- curry,
- papryki (słodkiej, ostrej lub wędzonej),
- miodu,
- musztardy,
- dodatkowo cukier możemy zastąpić ksylitolem lub erytrytolem, będzie mniej kalorycznie.
Polecamy też sałatkę szwedzką, która bazuje na ogórkach.
Sałatka z ogórka do słoików - dodatki
Sałatka z ogórków może być wzbogacona przeróżnymi dodatkami. Przepis można modyfikować według własnych smaków. Do każdego ze słoików można dorzucić:
- po kawałku papryczki chilli,
- korzeń chrzanu,
- czosnek,
- natkę pietruszki,
- koper,
- lubczyk,
- kapary.
Z czym podawać sałatkę z ogórków?
Sałatka z ogórków w słoiku to skarb w każdej kuchni, gdyż może być szybkim dodatkiem do obiadów przez cały rok. Poza sezonem na nowalijki jest świetnym źródłem witamin i smacznym uzupełnieniem ziemniaków i mięsa.
- Doskonale smakują z kotletem, pieczenią i gulaszem.
- Dobrze pasują też do ryb oraz dań wegetariańskich.
- To świetny dodatek nie tylko do obiadu, ale i fast-foodów. Kilka plasterków wyrazistego ogórka dobrze uzupełni domowego burgera lub zapiekanki.
- Marynowane ogórki warto też dodawać do innych sałatek, na przykład gyrosa, a także sałatki z kurczakiem, tuńczykiem i jajkiem. Ich smak podkręci też charakter sałatki ziemniaczanej oraz śledziowej.