Porady:
- Sałatkę z kopru włoskiego najlepiej zjeść maksymalnie w ciągu 2 dni. Nie służy jej przechowywanie w lodówce, dlatego najlepiej robić ją w takich porcjach, które jesteśmy w stanie zjeść na bieżąco.
- Tego rodzaju sałatka bazuje na kilku prostych składnikach, które możemy zmieniać w zależności od upodobań. To też dobry sposób na wykorzystanie tego, co akurat mamy w lodówce.
- W naszym przepisie wykorzystujemy gotową mieszankę sałat. Ale równie dobrze możemy zrobić własną kompozycję, np. z wybranej sałaty, liści szpinaku baby i rukoli. Sprawdzi się też sama sałata lodowa.
- Dressing w sałatce z koprem włoskim jest bardzo podobny do klasycznego sosu winegret z miodem. Można z powodzeniem go nim zastąpić. Dodatkowo, jeśli lubimy nieco bardziej ostre smaki, to odpowiedni będzie też dodatek czosnku przeciśniętego przez praskę. A w wersji wegańskiej zamiennikiem miodu będzie ksylitol lub erytrytol.
Notka redakcyjna:
Sałatka z kopru włoskiego - inne wersje
Zaletą sałatki z kopru włoskiego jest jej uniwersalność. Nie dość, że można ją jeść na różne posiłki, jako samodzielne danie lub dodatek do głównego, to jeszcze można w niej niemal dowolnie modyfikować składniki. Fenkuł świetnie komponuje się z wieloma warzywami, sosami i dodatkami. Jest jednak kilka sprawdzonych połączeń, które wyjątkowo dobrze ze sobą współgrają:
- z serem naciowym - wystarczy wkroić go do sałatki według naszego przepisu. Będzie przyjemnie chrupał i nada sałatce nieco pikantny smak.
- z cytrusami - odpowiednie są pomarańcze, grejpfruty (czerwony i sweetie), a także pomelo. Ta wersja wprowadzi orzeźwiające akcenty.
- z gruszką - tu efekt będzie podobny, jak w sałatce z jabłkiem.
- z awokado - z tym dodatkiem zyska orzechową nutę i lekko kremową i tłustą konsystencję (w tym przypadku zdrową).
- z rzodkiewką lub kalarepką - możemy użyć jeden z tych składników lub dwa, wszystko zależy od naszych preferencji - na pewno będzie pysznie.
Co to jest fenkuł?
Fenkuł, czyli koper włoski, jest warzywem z rodziny selerowatych. Poznamy go po charakterystycznej, podobnej do cebuli bulwie i natce, przypominającej znany nam koperek. Uprawia się go głównie w krajach śródziemnomorskich, dlatego to właśnie w tej kuchni cieszy się on największą popularnością. Ma specyficzny korzenno-anyżowy aromat i świeży, słodkawy smak.
Gdzie kupić fenkuł? Warzywo to jest już obecnie łatwo dostępne i znajdziemy je w większości marketów. Kupując koper włoski, należy wybierać okazy o jasnej i twardej bulwie oraz jędrnej, jasnozielonej natce.
Co zrobić z kopru włoskiego?
Koper włoski można jeść zarówno na surowo, jak i po obróbce termicznej. Wspaniale nadaje się do smażenia, gotowania i pieczenia, a także na grilla. Na zimno świetnie sprawdza się jako składnik do wszelkiego rodzaju sałatek i surówek. Z kolei na ciepło możemy dusić go na maśle, zapiec w sosie lub dodać do zup czy makaronów.
Łodygi kopru włoskiego świetnie sprawdzą się też jako składnik soków, smoothie czy naparów. Takie napoje to prawdziwa bomba witaminowa, która pomoże zwalczyć wiele dolegliwości. Fenkuł warto też dodać do rosołu oraz każdej innej zupy. Ta aromatyczna bulwa doskonale zastąpi natkę pietruszki czy świeży lubczyk. Należy jednak pamiętać, że koper włoski dodajemy dopiero pod koniec gotowania bulionu.