Porady:
- Jeśli nie macie pod ręką świeżych grzybów, do tej sałatki można użyć też pieczarek marynowanych. Nie trzeba ich już podsmażać.
- Pieczarki można zblanszować lub ugotować na parze, zamiast smażyć je na patelni. Sałatka będzie wtedy mniej kaloryczna.
- Żeby odchudzić sałatkę z pieczarkami, majonez można też zastąpić gęstym jogurtem greckim.
- Sałatka z podsmażonymi pieczarkami będzie bardziej treściwa i sycąca, jeśli dodamy do niej ugotowane i pokrojone w kostkę ziemniaki, ryż lub makaron.
- Jajka na twardo łatwo obierzemy wkładając je do słoika, zamykając go i energicznie nim potrząsając.
- Sałatka z podsmażonymi pieczarkami jest niezwykle aromatyczna, właśnie dzięki procesowi smażenia. To idealny dodatek do dań z grilla i przyjęć w gronie rodziny i znajomych.
Notka redakcyjna:
Sałatka z pieczarek podsmażonych – dodatki
Sałatka z pieczarek podsmażonych, z jajkiem i serem to klasyczny przepis. Ale można go modyfikować na wiele sposobów, w zależności od własnych upodobań. Możemy eksperymentować z innymi rodzajami sera, dodając na przykład:
- cheddar,
- mozzarellę,
- parmezan.
Sałatkę z pieczarkami można też wzbogacić mięsnym składnikiem, takim jak:
- smażony kurczak,
- boczek,
- szynka pokrojona w kostkę.
Będą tu pasowały również inne składniki:
- ogórek kiszony lub konserwowy,
- kukurydza,
- groszek z puszki,
- gotowane buraki,
- gotowana lub świeża marchewka.
Sałatka z pieczarkami – jak ją podać
Tę sałatkę można przygotować na różne sposoby, nie tylko jeśli chodzi o dobór składników, ale i sposób podania. Jednym z nich jest znana i lubiana sałatka warstwowa z pieczarkami, która oprócz wspaniałego smaku, doskonale prezentuje się na stole. Wystarczy ułożyć wszystkie składniki poziomami w przezroczystej misce. Innym pomysłem na podanie sałatki z pieczarek podsmażonych jest zrobienie wytrawnego tortu sałatkowego, czyli również ułożenie składników warstwowo, ale tym razem na talerzu, a nie w misce.
Sos do sałatki z pieczarek podsmażonych
Do tej sałatki zwykle dodajemy majonez, ale możemy wzbogacić jego smak różnymi przyprawami czy ziołami. Wystarczy do gotowego majonezu:
- wycisnąć odrobinę soku z cytryny,
- posiekać koperek,
- dodać odrobinę chili, świeżego lub mielonego,
- dołożyć łyżeczkę musztardy,
- wcisnąć ząbek czosnku.
Jeśli mamy więcej czasu, warto też przygotować domowy majonez. Wystarczy zmiksować lub zblendować olej, musztardę, jajko i odrobinę octu. Po kilkunastu sekundach mamy gotowy prosty majonez, który można doprawić do smaku odrobiną cukru, soli i pieprzu.
Lżejszym wariantem może być zastąpienie majonezu jogurtem naturalnym lub mieszanką obu tych składników w dowolnej proporcji. Możemy też przygotować domowy sos czosnkowy, który nada sałatce więcej wyrazu. Świetnym dopełnieniem tej sałatki jest także sos belgijski, który będzie doskonale pasował do pieczarek i jajek.