Reklama

Sałatka z pieczarkami i jajkiem to kompozycja niesamowitych smaków, które zawdzięcza dodatkowi kukurydzy, jabłka i ogórka kiszonego. Będzie jeszcze bardziej sycąca, jeśli ugotujemy do niej ziemniaki w mundurkach lub makaron typu świderki. Świetnie smakuje w towarzystwie świeżo upieczonego chleba. Sałatka z pieczarkami i jajkami bazuje na gotowanych grzybach, ale równie dobrze możemy użyć marynowanych.

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Jajka wyjmujemy wcześniej z lodówki, żeby uzyskały temperaturę pokojową. Gotujemy je na twardo – wkładamy je na wrzątek i w zależności od ich wielkości odmierzamy 8-10 minut. Jeśli nie mamy czasu na ogrzanie jajek, wkładamy je do zimnej wody i doprowadzamy do wrzenia. Po tym czasie odcedzamy je i zalewamy zimną wodą, odstawiamy do wystygnięcia. Można je obtłuc na czas stygnięcia, wtedy skorupka powinna łatwiej odchodzić. Obieramy je i siekamy drobno.

    ZjedzPięknie

  • krok 2

    Pieczarki oczyszczamy, w razie potrzeby można je obrać, zwłaszcza te większe. Odrywamy nóżki, nie wyrzucamy ich. Gotujemy wodę w garnku średniej wielkości, wsypujemy 15 g soli. Na wrzątek wrzucamy pieczarki (kapelusze i nóżki). Gotujemy przez 10 minut. Po tym czasie odcedzamy je na sitku, zostawiamy do przestygnięcia. Jak będą chłodniejsze odciskamy z nich nadmiar wody. Kroimy na mniejsze kawałki, ale niezbyt drobno.

    ZjedzPięknie

  • krok 3

    Z czerwonej cebuli zdejmujemy łupinkę - nie będzie nam już potrzebna - siekamy ją drobno. Przekładamy na sitko i przelewamy wrzątkiem, będzie mniej ostra w smaku. Zostawiamy do ostudzenia.

    ZjedzPięknie

  • krok 4

    Ogórki kiszone i jabłko obieramy ze skórki (usuwamy też gniazdo nasienne) i kroimy w kostkę średniej wielkości. Koperek płuczemy pod zimną, bieżącą wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym i siekamy drobno. Kukurydzę odsączamy.

    ZjedzPięknie

  • krok 5

    Wszystkie składniki na sałatkę z pieczarkami przekładamy do miski, dokładamy majonez (polecamy przetestować przepis na domowy majonez), musztardę, świeżo zmielony pieprz i szczyptę soli. Mieszamy.

    ZjedzPięknie

  • krok 6

    Wierzch posypujemy koperkiem, sprawdzi się również szczypiorek, natka pietruszki lub rzeżucha. Sałatkę z pieczarkami i jajkiem można jeść solo, jest dość sycąca lub z kromką świeżego chleba.

    ZjedzPięknie

Porady:

  • Zamiast świeżych pieczarek możemy użyć marynowanych. Wtedy sałatka będzie jeszcze szybsza w przygotowaniu. Wystarczy je odsączyć i pokroić w kostkę lub w plastry. Grzyby możemy także podsmażyć na maśle. Jest to o wiele bardziej aromatyczna alternatywa. Niestety sałatka staje się wtedy cięższa, zwłaszcza że i tak dodajemy do niej tłuszcz w postaci majonezu.
  • Sałatka z pieczarkami i jajkiem dobrze komponuje się z daniami, które serwujemy zazwyczaj na Wielkanoc. Podobnie jak tradycyjna sałatka jarzynowa nie ma w sobie warzyw czy sałat, które szybko puszczą sok lub zwiędną, dlatego można ją bez obaw przechowywać w lodówce.
  • Potrawę możemy wzbogacić o różne dodatki. Popularną wersją jest sałatka z pieczarkami, groszkiem i jajkami. Pasują do niej także takie warzywa jak brokuły, por, świeży ogórek i suszone pomidory.
  • Majonez możemy zastąpić jogurtem greckim. Sałatka z pieczarkami i jajkiem i ogórkiem będzie wtedy nieco mniej kaloryczna i będzie dobrym daniem dla osób na diecie redukcyjnej lub wysokobiałkowej. Warto dodać do takiej wersji łyżeczkę musztardy, żeby podkręcić łagodny smak jogurtu.

Notka redakcyjna:

Sałatka z pieczarkami i jajkiem i inne inspiracje

Pieczarki białe czy brązowe, świeże lub marynowane to bardzo wdzięczny składnik, z którym warto poeksperymentować. Chociaż często kojarzy nam się głównie z klasycznymi potrawami na ciepło, takimi jak polędwiczki w sosie pieczarkowym, można je z powodzeniem wykorzystać do sałatki lub faszerowanej przekąski. Przedstawiamy kilka inspiracji.

  • Sałatka z pieczarkami marynowanymi i jabłkami – słodko-kwaśna propozycja, która zaskakuje dodatkiem świeżych owoców.
  • Sałatka pieczarkowa z jajkami i kurczakiem – sycąca przystawka, która może służyć także jako pożywny lunch do pracy lub szkoły.
  • Sałatka z pieczarek podsmażonych z makaronem – najlepiej ugotować makaron świderki, penne lub kolanka. Świetnie komponują się z grzybami z patelni. Możemy dodać także pokrojone w kostkę szynkę i ser żółty.
  • Sałatka z pieczarek gotowanych i ryżu – jako alternatywa dla sałatki makaronowej. A może warto przyrządzić ją w azjatyckim stylu i dodać do niej grzyby shiitake i nasiona sezamu?

Sałatka na krakersach z pieczarkami i jajkiem

To ciekawa, imprezowa propozycja, która mile zaskoczy gości. Na tacy, desce lub dużym talerzu tworzymy trzy warstwy słonych krakersów, które przekładamy masą z sera żółtego i pora oraz pieczarkami podsmażonymi na maśle. Wierzch posypujemy grubo startymi białkami jaj, a następnie dekorujemy drobno posiekanym żółtkiem i szczypiorkiem. Krakersy to nie tylko słony element, ale także dodatek, który przyjemnie chrupie. Jeśli chcemy przyrządzić warstwową sałatkę bez tego składnika, wystarczy, że ułożymy ją w wysokiej, przezroczystej salaterce. Ciekawym pomysłem na spotkania towarzyskie jest także podanie sałatki z jajkiem i pieczarkami w kruchych spodach do babeczek lub w formie tartinki.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama