
Sałatka z pieczoną dynią i burakiem
- dynia: 200 g
- buraki: 1 szt.
- rukola: 100 g
- oliwa z oliwek: 50 ml
- natka pietruszki: 0.5 pęczka
- cytryna: 0.5 szt.
- orzechy włoskie: 50 g
- sól: 3 g
- pieprz czarny: 4 g
Sposób przygotowania
krok 1
Pieczenie dyni i buraka: Dynię obieramy, wyjmujemy pestki i 200 g kroimy w dużą kostkę. Skrapiamy olejem i wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Buraka zawijamy w folię aluminiową i układamy obok dyni. Pieczemy w temp. 180 stopni. Dynię przez 20 minut, a buraka przez 40. Warzywa studzimy. Buraka obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.
krok 2
Przygotowanie orzechów: Orzechy włoskie prażymy na suchej patelni aż zaczną pachnąć, a następnie grubo siekamy.
krok 3
Dressing do sałatki: W międzyczasie przygotowujemy sos. Pietruszkę siekamy, a z cytryny wyciskamy. Łączymy z solą i pieprzem za pomoca blendera. Następnie dodajemy oliwy i jeszcze raz wszystko razem blendujemy.
krok 4
Podanie sałatki: Na talerzach układamy umytą i osuszoną rukolę, buraki i dynię. Wszystko polewamy sosem pietruszkowym i posypujemy orzechami.

